Уредбе и наредбе: Пандемија COVID-19 вируса

Дебата (НЕ)ДОСТОЈАНСТВЕНО СТАРЕЊЕ И СТАРОСТ

У оквиру пројекта „ДИЈАЛОГ У ЦЕНТРУ – СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ“, у организацији фондација „Центар за демократију“ и „Friedrich Ebert“, 14. јула 2021. године, у београдском „Еnvoy Conference“ центру и посредством Zoom платформе, одржана је дебата о проблемима старих људи. Уводничари су били: Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности; Мирјана Рашевић, Институт Друштвених Наука; Снежана Шантић, удружење пензионера Стари град; Милан Грујић, Удружење синдиката пензионера Србије и Надежда Сатарић, Удружење грађана „Снага пријатељства“ – Амитy, а модераторка дијалога је била Љубица Гојгић, новинарка. Учесници су, сваки из свог угла, одговарали на питања: Да ли су пензије економска или социјална категорија? Постају ли пензионери социјални случајеви? Да ли би економска криза изазвана пандемијом Корона вируса, могла да из корена промени односе у друштву и да сруши положај многих група у нашем друштву (међу угроженима су многи пензионери)? Преко 160 хиљада старијих особа је без икакве пензије, а 329.925 пензионера прима месечно мање од 15.113 динара, колико је такво стање одрживо за просечну породицу у Србији која најчешће управо зависи од пензионерских примања старијих чланова? Каква је будућност пензионера у Србији? Какви су услови за активно старење у Србији и какве су могућности за активизам старих?


Бранкица Јанковић је представила свој „ПОСЕБАН ИЗВЕШТАЈ О ДИСКРИМИНАЦИЈИ СТАРИЈИХ ГРАЂАНА“. Cваки пети грађанин Србије (20,2%), односно више од 1.400.000 становника старији су од 65 година, а положај старијих у Србији у многим сегментима није повољан, немали број старијих живи у сиромаштву или ризику да постану сиромашни, неки су изложени злостављању и занемаривању, самозанемаривању, непоштовању, маргинализацији, па и свођењу на „ствар“. Ако су расизам и антисемитизам били доминантни облици дискриминације у прошлом веку, ејџизам би могао постати најприсутнији облик дискриминације XXI века. Једна од препорука овог извештаја је да се активно и континуирано отклањају предрасуде и стереотипи о улози и доприносу старијих особа заједници, уз посвећивање посебне пажње медијски одговорном извештавању без дискриминације старијих грађана. Старост је свима нама једина сигурна будућност, а међугенерацијска солидарност темељни уговор између свих чланова друштва.
Један од учесника овог скупа био је и представник Конфедерације слободних синдиката Милован Андрић, координатор пројекта „Синдикат пензионера КСС у оснивању“.

Поделите овај чланак

Најновије вести