ПРЕВЕНЦИЈА РАДНЕ ИНВАЛИДНОСТИ ОХРИД 2023.

Програм превенције радне инвалидности за 90 запослених и чланова њихових породица и oве године је реализован на Охридском језеру у хотелима Aqualina**** и Sileks**** .

Осим купања и сунчања у предивном Охридском језеру и на хотелским базенима учесницима превенције су организовани обиласци граду Охриду, дневни са локалним водичем и неколико ноћних обиласка  као и обилазак манастиру Свети Наум.

Вечерњи обиласци Охрида су протицали у шетњи дивним шеталиштем уз језеро и уживању у наступу фолклорних трупа Балкана и разних концерата који су се одржавали у оквиру летњег прогарама „Охридско лето 2023.“

Обилазак Охрида са водичем је био изузетан доживљај јер смо проведени охридским уличицама које су саме по себи бисери са изузетно очуваном старом архитектуром карактеристичном за овај град. Сазнали смо пуно детаља о самом граду, његовој историји и развоју и видели неке од бројних цркава. Обиласком цркве Свете Софије, која датира из 9. века у којој се налазе прелепе фреске, античког амфитеатара из 2. века пре нове ере, Самуилове тврђаве с краја 9. века и цркве Свети Јован Канео упознали смо се са најзначајним верским и историјским објектима града. Научили смо и о чувеним охридским бисерима и посетили националну радионицу за ручну израду папира.

На путу ка манастиру Свети Наум посетили смо Залив костију који је музеј на води, изутетан археолошки комплекс реконструисаног праисторијског насеља нађеног на овом месту.  По доласку у манастир обишли смо комплекс који је у 10. веку основао лично Свети Наум и цркву у којој почивају његове мошти. Вожња чамцем по Црном Дриму уз пратњу локалних водича који су веслајући приповедали о настанку Охридског језера и традицији производње охридских бисера употпунила је утисак о овом значајном локалитету.

Планинари предвођени колегом Драганом Петричићем, искусним планинарским водичем, су организовали поход на највиши врх Македоније, Магаро 2.255 метра на планини Галичица, а потом продужили и до границе са Албанијом, коте Ф 10, на висини од 2.272 метара. Са Галичице се пружа фантастичан поглед на два језера, Охридско и Преспанско, био је то прави доживљај.

Пуно прелепих утисака носимо са превенције радне инвалидности Охрид 2023., можемо констатовати да је програм у потпуности испунио наша очекивања.

Драган Шарић