Нови План мера

mere07.08.2020. године, у Акционарском друштву „Електромрежа Србије“ донет је „План примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести“ број 900-00-ОПП-1419/2019-063. Овај План мера је саставни део Акта о процени ризика 900-00-ОПП-2251/2017-001 и односи се на сва радна места у радној околини у којој се обавља рад, изузев рада на терену и рада од куће. Планом мера се утврђују мере и активности којима се повећава и унапређује безбедност и здравље запослених, ради спречавања појаве епидемије заразне болести, а посебно оне које се односе на спречавање ширења заразне болести „COVID -19“, изазване вирусом „SARS-CoV-2“.
ЕМС АД - Одлука о организацији процеса рада током спровођења превентивних мера и активности на спречавању ширења Корона вируса, број 001-00-ROU-27/2020-002 од 10.08.2020. године


Апел председника Синдиката ЕМС

radeПрошло је више од четири месеца од када је Влада Републике Србије донела Одлуку о проглашењу заразне болести „COVID-19“, која је изазвана вирусом „SARS-CoV-2“. Са циљем да се запосленима помогне да на што лакши начин превазиђу последице проузроковане пандемијом, Централа Синдиката ЕМС се одмах активно укључила у рад Штаба за оперативно деловање ЕМС АД.
Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију, у којој се свакодневно бележи велики број инфицираних, Радомир Петровић, председник Синдиката ЕМС, aпеловао је на чланове Синдиката ЕМС и остале колеге запослене у Акционарском друштву „Електромрежа Србије“ и издвојеним привредним друштвима „Електроисток ‐ Изградња“ и „Електроисток ‐ Пројектни биро“, да ако код себе примете симптоме вируса или уколико су били у непосредном контакту са лицем код кога је потврђено присуство вируса, одмах јаве надлежној здравственој установи и о резултатима тестирања обавесте свог непосредног руководиоца. Он је замолио све чланове Синдиката ЕМС и остале колеге да сачувају своје и здравље својих породица, пријатеља и колега, да се и у наредном периоду понашају одговорно, како на свом радном месту тако и ван посла, да се редовно информишу о актуелним мерама које предузимају надлежни државни и компанијски органи и да стриктно поштују све наложене превентивне мере и препоруке.
„Пандемија COVID-19“


СЕМС погон Нови Сад - Рекреативни одмор

ns zlatibor sokobanja Драган Шарић, председник синдикалне подружнице СЕМС погон Нови Сад, склопио је уговоре о закупу апартмана на Златибору и Сокобњи за запослене у РЦО Нови Сад. Послодавац ЕМС АД, Централа СЕМС и синдикална подружница СЕМС погон Нови Сад организују рекреативни одмор на Златибору у трајању од седам дана (од 25.07. до 03.10.2020. године) у четворокреветним апартманима „Рапид“ и Сокобњи у трајању од седам дана (од 05.09. до 10.10.2020. године) у четворокреветним апартманима виле „Пола“.
Златибор, апартмани „Рапид“"
Сокобња, вила „Пола“"


СЕМС Управљање - Рекреативни одмор

taraПослодавац ЕМС АД, Централа СЕМС и синдикална подружница СЕМС Управљање организују рекреативни одмор у четворокреветном апартману виле „Тарски вук“ на Тари. Вила се налази у насељу Калуђерске баре, апартман садржи две собе, кухињу, купатило, кабловску телевизију и бежични интернет. Смештај је на бази 7 ноћења уз коришћење сопственог превоза.


Спортско-рекреативни одмор

janjicЗбог недовољних капацитета у одмаралиштима Акционарског друштва „Електромрежа Србије“, по Споразуму СЕМС - ЕМС АД, у оквиру реализације заједничког програма ЕМС АД и СЕМС „Спортско-рекреативни одмор“, поред капацитета у власништву ЕМС АД, закупљени су додатни капацитети који су одређени одлукама одбора синдикалних подружница, продужавањем постојећих уговора са прошлогодишњим закуподавцима или склапањем нових уговора о пословној сарадњи са изабраним даваоцима услуге фиксног закупа апартмана.
Следеће синдикалне подружнице организују спортско-рекреативни одмор у апартманима виле „Јањић“, у насељу Палисад на Златибору (смештај на бази 7 ноћења, уз коришћење сопственог превоза):
СЕМС Електроисток Изградња ,
СЕМС погон Крушевац ,
СЕМС Дирекција ,
СЕМС погон Ваљево ,
Заинтересовани чланови наведених синдикалних подружница достављају пријаве својим синдикалним повереницима.


Спортско-рекреативни одмор на Златибору за СЕМС погон Бор и СЕМС погон Београд

jokicЕМС АД, Централа СЕМС и синдикалне подружнице СЕМС погон Бор и СЕМС погон Београд, организују спортско-рекреативни одмор на Златибору у апартманима виле „Јокић“. Вила „Јокић“ у свом саставу поседује 7 нових апартмана (пет апартмана са 1 одвојеном спаваћом собом, један апартман са 2 спаваће собе и један студио апартман). Апартмани „Јокић“ се налазе у насељу Ђурковац, око 300m удаљени од центра. Кабловска, Интернет, CG, LCD TV, Терасе, Паркинг. Телефони за информације: 0642775239, 0642915705 и 031 845 602.
СЕМС погон Бор - Смене и Пријава"
СЕМС погон Београд - Смене и Пријава"


Одмор у бањама Србије

banjeПоред уговора које је Централа Синдиката ЕМС закључила са више специјалних бањских болница о десетодневној медицинској рехабилитацији стационарног типа, закључени су и „протоколи о сарадњи“ са неколико специјалних болница за индивидуални и породични одмор у бањама Србије.
СОКОБАЊА, СБ "Бањица"
https://www.banjica.co.rs/
ПРОЛОМ БАЊА, СБ "Пролом Бања"
https://prolombanja.com/o-nama/


Одмор на Златибору

centralinnЦентрала Синдиката ЕМС је закључила „Протокол о сарадњи“ са комплексом апартмана „Central Inn“ изграђеним 2019. године. Као најновији додатак туристичкој понуди Златибора, објекат у понуди има 16 модерних апартмана и студија опремљених по највишим стандардима. Апартманску понуду употпуњује први гастро бар на Златибору у коме се ужива у великом и јединственом асортиману хране и пића. Локација је идеална за породице, младе брачне парове и друге који воле бити на свим дешавањима у срцу Златибора.
https://centralinnzlatibor.com/


Лист ЕМС 94

94Ове године обележавамо 15 година од оснивања ЕМС АД. 28. јун – Дан предузећа, због пандемије корона вируса дочекан је другачије него што је планирано. У ауторском тексту Јелене Матејић, директорке нашег Друштва, истакнуто је да смо прошли кроз тешке тренутке, нажалост, са ненадокнадивим губицима, али оно што је веома важно – запослени из свих организационих јединица успешно су се прилагодили новим околностима, у складу са једном од вредности наше компаније, а то је управљање променама. Посао није трпео, преносни систем је функционисао беспрекорно, све хаварије су отклањане брзо и ефикасно. Штавише, у читавој ситуацији, успели смо да кренемо са реализацијом и нових пројеката. Ствари се полако враћају у нормалу, поново се окупљамо по радним местима, спремни за нове успехе. До њих ћемо доћи заједно, као компанија, као колеге и као породица, изјавила је директорка за празнични лист.
У чланку на „синдикалној“ страни, Радомир Петровић, председник Синдиката ЕМС, реферисао је о активностима и мерама које су предузели Синдикат и Послодавац у Акционарском друштву „Електромрежа Србије“ и издвојеним привредним друштвима „Електроисток Изградња“ и „Електроисток Пројектни биро“, у циљу заштите ангажованих запослених од могуће заразе вирусом „SARS- -CoV-2“, помоћи оболелим колегама и помоћи породицама преминулих колега.
Јубилеј другачији од осталих


ЕМС АД у време ванредног стања

emsvscovidНеке ситуације у животу не могу се предвидети. Има ствари које су ван наших моћи. Прошли смо кроз тежак период, погодиле су нас људске трагедије, десиле су нам се непредвиђене околности, радили смо у отежаним условима. И успели смо! Обезбедили смо беспрекоран рад енергетског система, успешно смо санирали све кварове и били смо хумани. Изашли смо из ове ванредне ситуације паметнији и јачи.
ФИЛМ


Хуманитарна помоћ манастиру Пустиња

pustinjaЦентрала Синдиката ЕМС је наставила традицију да приликом реализације синдикалне програмске активности снабдевања чланова огревом, организује хуманитарну акцију. И ове године сестринству манастира „Пустиња“ донирано је пет тона сушеног лигнита. Синдикални волонтери, заједно са превозником „РАР М. Живановић“, организовали су превоз угља из РБ „Колубара“ до драгоценог духовног и уметничког бисера Ваљевске епархије - манастира који се налази на улазу у клисуру реке Јабланице. По легенди стварање старе богомоље на чијим темељима је саграђена црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице, повезано је са владавином Немањића, посебно са краљем Драгутином. Скучени заравњени плато окружен густом шумом пружио је идеалне услове за подизање сакралног седишта које чува и расејава хришћанску православну духовност. Древном светињом управља високопреподобна мати игуманија Нина, а поред ње у манастиру се налазе још две монахиње. Оне су дочекале делегацију СЕМС и захвалиле се на дару свим члановима Синдиката ЕМС.


Рехабилитација

banjeДесетодневна медицинска рехабилитација стационарног типа је заједнички програм Послодавца и Синдиката којим се обезбеђује оболелом или повређеном запосленом продужена рехабилитација у случају постојања болести, повреда и других стања за следећа индикациона подручја: повреде и обољења локомоторног система (кости, зглобови и мишићи), реуматска обољења, ендокринолошка обољења, обољења срца и крвних судова, неуролошка обољења и обољења респираторног система.
Пријаве за рехабилитацију, уз одговарајућу препоруку лекара, достављају се лицу задуженом за безбедност и здравље на раду, најкасније до 29.05.2020. године. Због пандемије корона вируса „SARS-CoV-2” Тим за превентивно деловање ЕМС АД је донео одлуку да се термини коришћења рехабилитације накнадно договоре са корисницима и уговоре са специјалним болницама у следећим бањама Србије, које је одредио Ресор за стандард, превенцију радне инвалидности, спортску рекреацију и културу Синдиката ЕМС: Бања Ковиљача, Бања Кањижа, Врњачка Бања, Соко Бања, Нишка Бања, Пролом Бања, Луковска Бања и Чигота Златибор. Планирано је да у 2020. години лица задужена за БЗР у ЕМС АД, у сарадњи са синдикалним повереницима, на основу пријава запослених, одреде 60 оболелих или повређених радника за овај програм. Ако буде више пријављених него што има обезбеђених средстава, најважнији критеријум код рангирања кандидата је учесталост коришћења овог програма (ко није био на рехабилитацији последње три године има предност).
Додатне информације се могу добити од Дејана Стевковића, председника Ресора за стандард, превенцију радне инвалидности, спортску рекреацију и културу Синдиката ЕМС, на телефон 064/8029-548.
ОБЈАВА
ПРИЈАВА


Одлука о постепеној нормализацији процеса рада у ЕМС АД

normalПолазећи од Одлуке Народне скупштине Републике Србије да укине ванредно стање уведено због пандемије вируса SARS-CoV-2, који је узрочник заразне болести COVID-19, донете на Другој седници за време ванредног стања, одржаној 06.05.2020. године, Одбор директора ЕМС АД је 07.05.2020. године донео Одлуку број 001-00-РОУ-17/2020-002 „Одлука о постепеној нормализацији процеса рада након укидања ванредног стања и утврђивању неопходних превентивних мера у ЕМС АД након укидања ванредног стања“. У прилогу ове Одлуке су „Општа правила за организовање безбедног рада“, као скуп превентивних мера обавезујућег карактера.


Секција добровољних давалаца крви Синдиката ЕМС

krvСекција добровољних давалаца крви Синдиката ЕМС се укључила у акцију Завода за трансфузију крви Војводине, која је организована 18.03.2020. године, у Новом Саду и Србобрану. Као и увек, велики број запослених у ЕМС АД РЦО „Нови Сад“ одазвао се позиву и донирао крв која ће многима спасити животе. Наши запослени су још једном показали велику хуманост и емпатију, поготово у време ванредног стања, које нас је још више ујединило и оснажило.
Борјанка Макањић, председница Актива жена СЕМС и повереник СЕМС погон Нови Сад, изабрана је за новог координатора Секције добровољних давалаца крви Синдиката ЕМС.
Borjanka.Makanjic@ems.rs Моб. тел. +381648029559


Нови веб-сајт Центра за Индустријске односе

cioРедизајниран је веб-сајт једне од најактивнијих институција у области едукације учесника социјалног дијалога и развијања свести о томе да је „доживотно учење“ услов професионалног напредовања и квалиета живота свих људи. Институт за развој синдикализма, социјалну демократију и корпоративну културу се поред образовне делатности бави и научно истраживачким радом. Стална активност на унапређивању стручних и техничких капацитета и стално ширење мреже сарадника из различитих области, који учествују у активностима подршке предузећима и институцијама, омогућили су да се Центар ангажује на широком спектру пројеката.
„Службени гласник“ Републике Србије, уз стручну подршку стручњака Центра објавио је Енциклопедију индустријскух односа, која обухвата више од 1000 одредница из ове области.
У циљу обезбеђивања континуираног, квалитетног и ефикасног рада у припреми веб-сајта, актуелности текстова и вести које ће се на сајту објављивати, формиран је Редакциони одбор сајта, који чине уредница проф. др Татјана Радичевић Драгичевић и чланови Редакционог одбора: проф др Дарко Маринковић, проф др Предраг Ристић, доц. др Слободан Петровић и доц. др Иван Арнаутовић.


Mеђународни празник рада 1. маj

Овај Први мај је као ниједан други. Нема ни протеста, ни колективног роштиљања, ни првомајских излета. Претерано је рећи да, после пандемије корона вируса, више ништа неће бити исто, али ово је сигурно крај млакој, пригодној реторици и рутински постављеним захтевима на првомајским шетњама и фингираног социјалног дијалога. По свему судећи, пандемији ће следити озбиљна економска криза која ће, са променљивим рецесионим интензитетом, потрајати. На испиту и проби ће се наћи наша свакодневица - од навика и понашања до радних односа. У кризама, ствари по раднике и синдикате лако могу бити још горе. Пандемија је одличан изговор за већ присутну рецесију и дугогодишњу стагнацију плата запослених. Против пандемије не можете ни штрајковати ни гласати. У таквој стварности, у којој си срећан што си жив и имаш посао, носталгично звуче приче о безбедном и достојанственом раду и зарадама, а онда и о пензијама од којих се може пристојно живети. Гесло „ћути и буди задовољан што имаш посао“, са поново раширеним страхом од губитка тог посла – има све ширу примену.
На другој страни, најборбенији и најбољи смо увек када је најтеже и када се то најмање очекује. У овом тренутку нема пречег циља од заштите здравља и сигурности радно ангажованих. На дужи рок синдикати морају изборити минималан губитак послова, пад зарада и спречити нарушавања радних права. На синдикатима је да се боре за социјално одговорну и развојно успешну државу која мора радити у интересу својих сопствених грађана.


Међународни дан БЗР

bzrОве године је 28. април - Међународни дан безбедности и здравља на раду, дочекан у време пандемије вируса SARS-CoV-2, који је код већине послодаваца показао неспремност и само привидно обезбеђивање заштите запослених на раду. У дану и недељи када се сећамо свих радника који су настрадали на својим радним местима истовремено свакодневно бринемо за све раднике који су изложени могућности да се на свом радном месту заразе, тешко разболе и изгубе живот. Поједини послодавци и даље не примењују прописане мере чиме доводе у директну опасност живот и здравље својих запослених, а о томе сведоче многе пријаве запослених поднетих против несавесних послодаваца. И раније су постојали, не тако мали пропусти када је у питању безбедност запослених на радним местима, нарочито у области грађевинске индустрије, док су данас готово сви радници угрожени, поготово у здравству и у непосредној производњи у делатностима у којима не може да се прекида процес рада. Обележавајући овај дан када се налазимо у ситуацији постојања опште опасности, све синдикалне централе указују на неопходност потпуног обезбеђивања запослених заштитном опремом, маскама, рукавицама, дезинфекационим средствима, као и на поштовање свих превентивних мера.
Штаб за оперативно деловање Акционарског друштва „Електромрежа Србије” благовремено је предузео све потребне мере у вези безбедности и здравља на раду које се односе на заштиту запослених у ванредној ситуацији изазваној епидемијом корона вируса, а запослени их дисциплиновано поштују, што је омогућило функционисање електроенергетског система без већих проблема.
Council of Global Unions Statement
Саопштење КСС


Седницa ИО СЕПС

iosepsСедницa Извршног одбора Синдиката радника ЕПС, коју је сазвао Милан Ђорђевић, председник Главног одбора СЕПС, одржана је у среду 22.04.2020. године, у сали за састанке на осмом спрату пословне зграде ЈП ЕПС, у Балканској број 13. На дневном реду су били извештаји свих председника синдикалних организација oве синдикалне централе, са пресеком стања о броју радника који раде и здравственом стању запослених, као и о атмосфери код колега који су радно ангажовани, а све везано за ванредно стање и актуелни тренутак у вези са пандемијом корона вируса.
Радомир Петровић, председник Синдиката ЕМС, реферисао је о свим активностима и мерама које су предузели Синдикат и Послодавац у Акционарском друштву „Електромрежа Србије“ и издвојеним привредним друштвима „Електроисток Изградња“ и „Електроисток Пројектни биро“, у циљу заштите ангажованих запослених од могуће заразе вирусом „SARS-CoV-2“, помоћи оболелим колегама и помоћи породицама преминулих колега од болести „COVID-19“.


Саопштење КСС, 22.04.2020. годинe

kssНа данашњи дан, пре 15. година, на Златибору је одржана прва оснивачка скупштина Конфедерације слободних синдиката. Оснивачкој Скупштини су присуствовали делегати из синдиката-оснивача Конфедерације. Оснивачи су репрезентативни синдикати из јавног сектора: Синдикат радника ЕПС, Синдикат ПТТ Србије, Јединствени синдикат Телекома Србије, Синдикат Телекома „Србија“, Синдикат финансијских организација Србије, Синдикат радника НИС и Унија синдиката. Усвојен је Статут Конфедерације са демократским принципима и циљевима, од којих се није одступило до данас, што за последицу има критички став према свакој власти која крши права радника, али због тога и намерно изостављање из социјалног дијалога у СЕС. И поред тога КСС је успела да постане репрезентативна и остане релевантна организација синдиката на нивоу Републике Србије.


Друга Скупштина и хуманитарни рад СЕМС

vsЗбог ванредног стања на територији Републике Србије, које је уведено због пандемије вируса „SARS-CoV-2“, друга седница Скупштине Синдиката ЕМС одржана је електронским путем 03.04.2020. године. Усвојени су извештаји о раду Централе Синдиката ЕМС и Фонда солидарности ЕМС у 2019. години и планови Централе СЕМС за 2020. годину и допуњен и пречишћен текст Правилника о раду Фонда солидарности ЕМС.
Синдикат ЕМС се активно укључио у рад Штаба за оперативно деловање ЕМС АД и заједно са пословодством учествује у набавци заштитних средстава и пружању помоћи запосленима. Посебна пажња се посвећује запосленима који су тренутно ангажовани на радним задацима, као и запосленима који су због тежих болести у самоизолацији. Синдикат ЕМС је, у сарадњи са Послодавцем ЕМС АД, до сада набавио: 6000 комада хируршких рукавица, 3100 заштитних маски за вишекратну употребу, 850 литара асепсола, 480 литара медицинског алкохола и 50 бочица антибактеријског гела.
Активисти Синдиката ЕМС пружају логистичку подршку нашим колегама који су хоспитализовани због потврђене заразе корона вирусом.
Са циљем да се запосленима помогне да на што лакши начин превазиђу последице проузроковане пандемијом корона вирусом, на предлог Синдиката ЕМС одложен је почетак враћања позајмице до обрачуна зараде за јун месец 2020. године.
Све док траје ванредно стање Централа Синдиката ЕМС и све синдикалне подружнице ће наставити са хуманитарним активностима.
Радомир Петровић, председник Синдиката ЕМС


Лист ЕМС 93, активности у ванредним околностима

ems93У време када се цео свет суочио са претњом од вируса „COVID-19“, који је зауставио многе културне и спортске догађаје, успорио многе економије, послове и пројекте, још једном су радници Електромреже Србије, као компаније која обавља послове од општег интереса за наше друштво, стављени пред велики испит. Упркос повећаном ризику у ситуацији проглашеног ванредног стања, поштујући обавезу свих нас да обезбедимо сигуран пренос електричне енергије, рад на инвестиционим пројектима се није зауставио. Чим је препозната опасност по запослене предузете су и прве мере заштите и превенције у борби са невидљивим непријатељем. Солидарност и заједнички рад свих стручних служби ЕМС АД је по ко зна који пут показана на делу... И овде се не стаје, већ се радови убрзавају, како би се обезбедила поузданост мреже и повећала њена стабилност, чиме се испуњава мисија друштвено одговорне компаније, што је у ванредном стању од изузетног значаја за очување интегритета државе и њених институција.
Штаб за оперативно деловање у оквиру Електромреже Србије свакодневно заседа путем телеконференције, прати ситуацију на терену и договара се о свим даљим потезима.


Активности Синдиката ЕМС у условима ванредног стања

cov19Централа Синдиката ЕМС и Ресор за стандард, превенцију радне инвалидности, спортску рекреацију и културу Синдиката ЕМС, у координацији са Штабом за оперативно деловање ЕМС АД, набавили су извесну количину средстава препоручених за личну превентивну заштиту и дезинфекцију површина, која ће бити дистрибуирана свим деловима Друштва.
Због пандемије „Корона“ вируса и потребе да се све синдикалне активности обављају координирано, а поводом проблематичног синдикалног излета у Босну и Херцеговину, који је 07.03.2020. године организовала синдикална подружница СЕМС погон Ваљево, Радомир Петровић, председник Синдиката ЕМС, поручио је свим члановима Скупштине Синдиката ЕМС да се од 23.3.2020. године све синдикалне активности спроводе у сарадњи са Централом Синдиката ЕМС (допис председника СЕМС).


Ванредно стање на територији Републике Србије

covid19Због пандемије корона вируса, на основу члана 200. став 5. Устава Републике Србије, председник Републике, председник Народне скупштине и председник Владе, донели су Одлуку о проглашењу ванредног стања, објављену у Службеном гласнику РС, број 29 од 15. марта 2020. године. На сајту Синдиката ЕМС су, поред наведене Одлуке, објављене и Уредба о мерама за време ванредног стања, која је објављена у Службеном гласнику РС, број 31 од 16. марта 2020. године и Наредба министра унутрашњих послова број 01-1094/20-58, о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије, од 18. марта 2020. године.
Објављена су и обавештења, обраћање и одлуке које су тим поводом донели директор ЕМС АД,
Штаб за оперативно деловање и Одбор директора ЕМС АД.

Званична обавештења о корона вирусу и мерама заштите дају се на сајту Министарства здравља Републике Србије - https://covid19.rs/


Декларација ЕКС о епидемији корона вируса

koronaНа састанку у Бриселу 9. мартa 2020. године, Извршни одбор Европске конфедерације синдиката (ЕКС) је, поводом епидемије корона вируса, упутио позив свим запосленим у Европи на смиреност и поштовање савета надлежних здравствених институција. Усвојена је декларација у којој су поздрављени кораци предузети на нивоу ЕУ и на националним нивоима, уз инсистирање да се донесу све неопходне мере да се заустави ширење вируса, као и да се примене мере неопходне за сузбијање здравствених и економских ефеката ове ситуације без преседана.
Изразивши посебну забринутост због импликација по раднике, Одбор ЕКС је навео да су „многи наши чланови у директном контакту са јавношћу и, као такви, у ризику од заразе и преношења заразе на друге. Зато треба да се постарамо да њихово здравље и безбедност буду на првом месту. Позивамо све послодавце да примене принципе превенције, спроведу све адекватне мере да заштите здравље радника на радном месту, што се нарочито односи на оне који раде у јавним службама, укључујући здравствене раднике у јавном сектору који су у првим редовима борбе“. Такође, Одбор је позвао на хитне мере како би се обезбедило да сви радници који имају симптоме или који су у карантину могу да оду на одсуство без бојазни да ће изгубити посао или приходе. Заражени радници у секторима где је поштован социјални дијалог, укључујући колективно преговарање, биће збринути по основу постојећих споразума. „Ово, међутим, није случај за стотине хиљада других радника, укључујући оне који немају право на боловање, оне са ниским зарадама или на несигурним пословима, посебно за оне запослене који, иако то није њихова грешка, не могу себи да приуште изолацију“.
Извршни одбор је позвао националне владе у Европи да буду опрезне и да се постарају да бескрупулозни послодавци не користе корона вирус као оправдање за отпуштање и технолошке вишкове, као и да не дође до прекида у исплати зарада оних који су у немогућности да раде због вируса. Епидемија корона вируса доказује важност добро организованог система јавног здравства и потребу за правим инвестицијама у капацитете, како би се свим људима у невољи обезбедио приступ здравственим услугама. Извршни одбор поздравља примену флексибилног приступа фискалним циљевима које је недавно најавила ЕУ. Све државе и ЕУ треба да предузму све потребне мере како се ова ситуација не би претворила у глобалну рецесију са катастрофалним последицама по раднике и њихове породице. У том циљу, социјални партнери морају на време и истинито да буду информисани и консултовани како би могли да гарантују за интересе радника, нарочито у смислу ад хок социјалних и економских мера које могу проистећи из ове кризе (одлуке Одбора директора ЕМС АД)


8. март - Међународни дан жена

8mМеђународни дан жена посвећен је прослави женских достигнућа у социјалној, економској, културној и политичкој сфери. Овог дана се такође скреће пажња на родну (не) равноправност и женска права. Родна равноправност се поред осталог мери упоређивањем прихода жена и мушкараца, њиховог образовања и радног времена. Глобално, обележавање Међународног дана жена време је за размишљање о њиховом положају, залагањима и акцијама како би се баријере даље рушиле. Са више од једног века историје, Међународни дан жена је покрет усредсређен на јединство и снагу. Богата историја Међународног дана жена сеже до 1909. године када је Социјалистичка партија Америке и 15.000 жена у Њујорку протествовало тражећи краће радно време, боље плате и право гласа. Глобално, обележавање Међународног дана жена време је за размишљање о њиховом положају, залагањима и акцијама како би се баријере даље рушиле. Са више од једног века историје, Међународни дан жена је покрет усредсређен на јединство и снагу. Уједињене нације званично су признале Међународни дан жена 1975. године, а од 1996. сваке године се усваја годишњи мото. Први је био „Прослава прошлости, планирање будућности“, а овогодишњи мото је „Свако за једнакост“. Тема овогодишње кампање базира се на концепту „колективног индивидуализма“, који се односи на идеју да је сваки појединац део целине и да поступци поједнинца, понашање и размишљање могу имати утицаја и на ширу заједницу.
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је поводом 8. марта, Међународног дана жена, да су жене у Србији и даље дискриминисане на тржишту рада, углавном када је реч о порођају и немогућности напредовања. „Највећи напредак претходне године учињен је на законодавном пољу и на пољу политичке партиципације жена“, оценила је Јанковићева и додала да верује да ће управо жене наметнути теме које их највише интересују, а тих проблема се не треба стидети.
Централа Синдиката ЕМС је 8. марта, поводом празника жена традиционално поклонила свим чланицама ручно рађене слатке залогаје „Eugen Chocolate“ са апликацијом СЕМС знака на амбалажи, а синдикалне подружнице су према својим могућностима, даровале цвеће, новчане и друге пригодне поклоне својим чланицама. Већина подружница Синдиката ЕМС је организовала и осмомартовске прославе у просторијама Друштва или ресторанима (Фото).


Колективно преговарање у Србији - стање и перспективе

profЦентар за индустријске односе је основан од стране групе независних експерата и активиста синдиката, као независна експертска организација која има за циљ афирмацију вредности плуралистичког, демократског друштва, унапређивања људских права, владавине права, социјалне тржишне привреде, социјалне правде, социјалне демократије, социјалног партнерства, успостављања и трајног одржавања индустријског и социјалног мира у функцији слободе, достојанства и све већег квалитета живота људи. Од свог оснивања Центар организује неформалне трипартитне скупове под називом "Радни доручак" на којима су узели учешће многи представници синдиката, послодаваца и Државе. Последњи такав скуп је одржан у Београду, у просторијама Високе струковне школе за предузетништво, 4. марта 2020. године, са темом "Колективно преговарање у Србији - стање и перспективе". Домаћин овог радног доручка је био Раде Петровић, председник Синдиката ЕМС, коме се овом приликом захвалио проф. др Дарко Маринковић, директор Центра. У препуној сали Центра међу учесницима едукативног скупа су били и чланови Преговарачког тима Синдиката ЕМС Влада Смилић и Драган Шарић.
У протекле три деценије систем колективног преговарања пролазио је кроз бројна отворена питања, дилеме, у трагању за одговорима који модел колективног преговарања највише одговара специфичностима процеса друштвених реформи које се одвијају у Србији. Чињеница да је сам процес транзиције конфликтан и противречан, утицала је да колективно преговарање буде конфликтно и противуречно. Социјални актери, односно учесници процеса колективног преговарања имали су различите ставове, различите интересе, које су настојали да усагласе у преговарачком процесу. У сваком случају, крајњи резултат је позитиван, што потврђује унапређивање правног оквира и праксе колективног преговарања као и сагласност социјалних партнера о томе да је колективно преговарање цивилизацијска тековина и један од најефикаснијих инструмената социјалног мира. Међутим, у промењеним друштвеним околностима многа питања траже нови приступ и нове одговоре. То су, поред осталог следећа питања: Унапређивање капацитета социјалних партнера за колективно преговарање; Мирно решавање индустријских и социјалних конфликата; Правни оквир колективног преговарања; Однос законодавне и аутономне регулативе; Специфичности колективног преговарања у јавном сектору; Предности и ограничења дисперзираног система колективног преговарања у Србији. Имајући у виду наведене и друге изазове са којама се данас суочава процес колективног преговарања, Центар за индустријске односе, у складу са досадашњом успешном праксом, као и иницијативом једног броја сарадничких организација организоваo je радни доручак представника синдиката, послодаваца, државних институција, експерата, посвећен овој теми. Поред корисне размене искустава из области колективног преговарања и лобирања, учесници су искористили прилику за дружење, контакте и за неформалне, отворене, аргументоване разговоре о актуелним проблемима социјалног дијалога и за покретање нових идеја и иницијатива у овој области.


20. фебруар, Светски дан социјалне правде

wdsjСоцијална правда је једнак и праведан однос између појединца и друштва. Она је мерена експлицитним и одређеним терминима који означавају расподелу богатства, шансе за личне активности и друштвене привилегије. Генерална скупштина Уједињених нација је 2007. године прогласила 20. фебруар за Светски дан социјалне правде. Текст резолуције апелује на све државе света да своје привредне системе граде на основама правичности, једнакости и међусобне одговорности. Препознато је да су друштвени развој и социјална правда предуслови остваривања мира и безбедности унутар и између држава и да глобализација, повезаност тржишта и уклањање препрека у кретању инвестиција могу да подстичу развој економија и технологије и допринесу побољшању животног стандарда људи широм света. То је, међутим, могуће остварити само ако се људска права, родна равноправност и достојанство поставе у основу развоја. Подсећање на ову нужност на данашњи дан је први корак у правцу достизања жељеног циља.
Стопа сиромаштва у Србији убрзано достиже 30 одсто, а у ризику од сиромаштва или социјалне искључености живи сваки четврти становник. Сиромаштво највише погађа децу, старе и особе са инвалидитетом. У ситуацији када се укидају средства за многе услуге за децу, младе, старе, када се смањују права из социјалне и здравствене заштите, када у буџетским средствима све мање места има за најсиромашније, све указује на то да у будућности, без подршке, партнерства и сарадње свих чланова у заједници, неће бити могуће досезање друштва које се темељи на вредностима које чине – солидарност, праведност слобода и једнакост.


Угаљ за запослене у ЕМС АД

rbkОдлуком ВД директора Јавног предузећа "Електропривреда Србије" утврђени су услови продаје угља по повлашћеним ценама за запослене у ЈП ЕПС и под истим условима запосленима у ЕМС АД, за зимску сезону 2020./2021. годину. Право на куповину угља по бенефицираним условима имају запослени у ЕМС АД чији се станови, односни породичне стамбене зграде, зaгревају на угаљ (класичан начин, односно индивидуалне котларнице), односно нису прикључени на топлификациону мрежу. Корисник права својеручним потписом пријаве за куповину угља потврђује испуњеност наведених услова. Давање нетачних података у пријави повлачи последице у складу са законом. Заинтересовани чланови Синдиката ЕМС који испуњавају наведене услове достављају попуњене обрасце Пријаве председницима синдикалних подружница, а заинтересовани запослени који нису чланови Синдиката ЕМС своје коректно попуњене и потписане Пријаве достављају у Централу СЕМС, Комисији за проверу исправности података.
Превоз угља од рудника до корисника и ове године ће вршити "Ровокопачка и превозничка радња Милан Живановић" из Лајковцa.


"Premium FitPass" за СЕМС

fitpassУ циљу превенције и унапређења здравственог стања запослених у ЕМС АД, Синдикат ЕМС је склопио уговор са компанијом "Emergo Sport d.o.o." На основу овог уговора сваки запослени у ЕМС АД може бити корисник пакета "Premium FitPass" по повлашћеној цени oд 2.000 динара (пуна цена пакета је 3.800 динара месечно). Запослени добијају могућност да упражњавају преко 60 различитих спортских активности (теретана, базен, аеробик, пилатес, јога, куглање, стони тенис, јахање итд.) у преко 600 објеката у више од 15 градова у Србији. Корисници пакета могу бити сви чланови СЕМС и сви запослени у ЕМС АД. Сваки корисник пакета може у програм укључити било ког пријатеља или члана породице за кога ће плаћати чланарину. Повлашћена месечна чланарина се плаћа путем административне забране на месечни износ зараде. Чланови Синдиката све потребне административне обавезе реализују преко својих синдикалних подружница, односно њихових председника. Корисници "Premium FitPass" пакета из ЕМС АД који нису чланови Синдиката ЕМС, пријаве достављају Централи Синдиката ЕМС, с тим да ће им административне забране реализовати обрачунска служба ЕМС АД. Запослени који су већ чланови програма, односно поседују картицу "FitPass" могу исту укључити у пакет "Premium FitPass". Уговорна обавеза је 12 месеци. За почетак прогрма, односно израду картице неопходно је доставити: име и презиме, фотографију (jpg), број телефона и адресу електронске поште.


Првомајски излет у Барселону

BarsaТрадиционални првомајски излет у организацији Синдиката ЕМС и туристичке агенције "Eta Turs", реализоваће се од 24.04. до 03.05.2020. године у Италији и Шпанији. Аранжман обухвата: превоз аутобусом туристичке класе; смештај у двокреветним или трокреветним собама; 2 ноћења са доручком (континентални) у Италији; 3 полупансиона у хотелу 4* у Шпанији; обиласке према програму путовања и услуге водича за време трајања аранжмана. Полазак је из Београда, 24. априла у вечерњим сатима, а повратак у Србију 03. маја, у преподневним сатима.
Цена за чланове подружница СЕМС: Дирекција, Електроисток Изградња, Београд, Управљање, Крушевац, Бор и Ваљево износи 199 евра, за пратећа лица и колеге који нису чланови поменутих синдиката - 239 евра, (плаћање до 10 рата, почевши од марта месеца).
Пријаве за путовање врше се код председника синдикалних подружница и Владимира Смилића на (064/8408-728, vladimir.smilic@eii.rs).
НАПОМЕНА: Број места је ограничен на 80 путника, након 29.02.2020. године пријава је могућа уколико остане слободних места.


Понуда Crédit Agricole банке

CAПостоје тренуци када је веома битно да брзо и под повољним условима дођемо до новца. Понуда повољних готовинских кредита пословног сарадника Централе Синдиката ЕМС - Crédit Agricole банке, омогућава лакшу реализацију свих планова и жеља. Ово је специјална понуда динарских кеш кредита са каматном стопом 0%, роком отплате до 12 месеци и максималним износом до 240.000 РСД, уз обавезу преноса зараде и кредита за рефинансирање уз изузетно повољну фиксну и променљиву каматну стопу, без трошка обраде и трошка превремене отплате, за све клијенте који пренесу зараду у Crédit Agricole.

Милица Никшић, Branch Manager (Crédit Agricole Србија, Војводе Степе 71, 11141 Београд, Вождовац, телефон: +381(0)113912542, факс: +381(0)113912565, мобилни телефон: +381(0)648363090).


Прва седница новог сазива ИО СЕМС

1IOSEMSПрва седница новог сазива Извршног одбора Синдиката ЕМС одржана је 28.01.2020. године. Конституисана је нова Централа Синдиката ЕМС, саветодавно-оперативно тело Извршног одбора СЕМС у саставу: Радомир Петровић, председник СЕМС, Владимир Смилић, заменик председника СЕМС, Биљана Срећковић, секретар СЕМС, Дејан Стевковић, председник Ресора за стандард, превенцију радне инвалидности, спортску рекреацију и културу, Саша Здравковић, председник Ресорa за развој, информисање и радно-правну заштиту, Драган Шарић, члан Преговарачког тима СЕМС, и Виолета Живковић, професионална стручна сарадница у Централи Синдиката ЕМС, са другим члановима Стручне службе Централе, који по налогу председника СЕМС обављају стручне, аналитичке, информативне, консултантске, правне, рачуноводствено-финансијске и административно-техничке послове у Централи Синдиката ЕМС.
На предлог Радомира Петровића, председника Синдиката ЕМС, оформљена је и нова Комисија Фонда солидарности ЕМС, која ће у наредном периоду реализовати пружање материјалне помоћи члановима Фонда солидарности у решавању и ублажавању одређених стања њихових социјалних потреба, у саставу: Виолета Живковић, председник и Александар Јовановић, секретар Комисије Фонда солидарности ЕМС (трећег члана Комисије ФС одређује Послодавац ЕМС АД).
Владимир Смилић, заменик председника Синдиката ЕМС, предложио је председницима синдикалних подружница да се ангажују на реализацији снабдевања чланова Синдиката ЕМС робом и услугама под повољним кредитним условима и бенефицираним ценама ("FitPass", "Sport Vision"...).
Радомир Петровић, председник Синдиката ЕМС, информисао је чланове Извршног одбора СЕМС о извршеним примопредајама функција у Централи СЕМС и одборима синдикалних подружница и другим синдикалним актуелностима у периоду између две седнице највиших синдикалних органа. Он је проследио члановима ИО СЕМС едитабилни текст нацрта усклађених Правила синдикалних подружница, које је предложила Стручна служба Централе Синдиката ЕМС.


Прва Скупштина Синдиката ЕМС

1SkupstinaПрва седница новог сазива Скупштине Синдиката ЕМС одржана је 27.12.2019. године. Милован Андрић, дотадашњи председник Синдиката ЕМС, поздравио је новоизабране чланове Скупштине и честитао на изборној победи листе „Раде и Влада - солидарност и напредак“, која је при највећој излазности до сада, остварена на шест од једанаест изборних места, укупним резултатом 550:530 гласова, без иједне примедбе учесника изборног процеса. Андрић је истакао да је победа листе чији су носиоци били у синдикалном руководству у претходном мандату значајна и због уважених резултата који су они постигли под рестриктивним законским условима у периоду од 2014. до 2019. године. Он је пожелео успех у раду новим синдикалним функционерима и нагласио важност наставка успостављеног партнерског односа са Послодавцем, јер је функционални социјални дијалог једини пут до унапређења положаја запослених. Митар Срђеновић, председник Изборне комисије СЕМС је уручио уверења свим изабраним носиоцима синдикалних функција у наредном мандату. Скупштина је једногласном одлуком верификовала све мандате, после чега је Радомир Петровић, председник Синдиката ЕМС, наставио вођење седнице по утврђеном дневном реду. Он се захвалио Андрићу за све што је до сада урадио за синдикалну организацију и њене чланове и замолио га да стручним саветима настави да помаже Централи Синдиката ЕМС.
На предлог Радомира Петровића, председника Синдиката ЕМС, Скупштина Синдиката ЕМС је усвојила Правила Синдиката ЕМС са прилозима. Односи у Синдикату EMС се изграђују на принципима демократичности, избора и одлучивања, јавности рада, солидарности, ефикасности и одговорности чланова организованих у Централи Синдиката ЕМС и синдикалним подружницама делова Акционарског друштва „Електромрежа Србије“ Београд и издвојених привредних друштава „Електроисток - Изградња“ д.о.о. Београд и „Електроисток - Пројектни биро“ д.о.о. Београд. Нова Правила централизују више функција и омогућују ефикаснији рад синдикалних органа. Нови сазив Скупштине СЕМС је једногласно усвојио састав новог Преговарачког тима Синдиката ЕМС (Радомир Петровић, Владимир Смилић и Драган Шарић) и састав новог Надзорног одбора Синдиката ЕМС (Горан Иконов, Предраг Милутиновић и Драган Ћосић).
На позив председника СЕМС, једнoм делу седнице присуствовали су представници Пословодства ЕМС АД - Јелена Матејић, директор ЕМС АД, Александра Наупарац, оперативни директор и Иван Јовићевић, руководилац Сектора за план и анализу. Јелена Матејић је поздравила присутне, честитала им на изборној победи и пожелела новоизабраном саставу Скупштине СЕМС да континуирано настави успешну политику социјалног дијалога. Она је честитала и досадашњим социјалним партнерима на успешном минулом раду. Нагласила је да зна колику бригу Синдикат ЕМС води о положају запослених, али и да менаџмент ЕМС АД није на супротној страни, већ да подједнако брине за све запослене и да ради све што се може, у оквирима законских одредби, урадити на корист запослених.
Представници Пословодства ЕМС АД су одговорили на сва питања која су поставили синдикални функционери.

Следећа седница Скупштине Синдиката ЕМС заказана је за почетак месеца априла, када ће се одржати и први едукативни семинар за новоизабране синдикалне активисте.


Мобинг

mobing Закон о спречавању злостављања на раду обавезује послодавце да, у складу са обавезама из међународних докумената, а пре свега директива Европске уније, стварају услове неопходне за здраву и безбедну радну околину и предузимају превентивне мере ради спречавања појаве злостављања на раду. Законом се уређује спречавање и забрана злостављања на раду и у вези са радом, поступак за заштиту од злостављања код послодавца, поступак судске заштите, мере за унапређење односа на раду и друга питања од значаја за спречавање злостављања на раду и у вези са радом. Примена овог Закона и Правилника о правилима понашања послодаваца и запослених у вези са превенцијом и заштитом од злостављања на раду, требало би да допринесе стварању позитивне радне атмосфере и међуљудских односа заснованих на сарадњи, колегијалности и тимском раду, што ће посредно утицати на радни учинак запослених и пословање послодавца.
Ради превенције злостављања и препознавања злостављања у ЕМС АД, одређена су лица за подршку којима запослени који сумња да је изложен злостављању може да се обрати ради пружања савета, информација и упутстава: Оливера Савић, дипломирани правник (мобилни телефон +381648408915), Жика Јовановић, дипломирани инжењер заштите од пожара (мобилни телефон +381648408946) и Милован Андрић, мастер менаџер, који је уједно и лице коме се подносе захтеви за заштиту од злостављања на раду (мобилни телефон +381648408219). Одлука о посредовању


Новогодишње представе за децу у организацији Синдиката ЕМС

NG20Послодавац ЕМС АД је обезбедио новогодишње честитке за децу запослених у максималном износу, а одбори синдикалних подружница су организовали пригодне новогодишње приредбе за децу запослених на територији. Владимир Смилић, заменик председника СЕМС организовао је 22.12.2019. године у УВЦ „Шумице“ Пеђолинову позоришну представу „Алиса у земљи Деда Мраза“ за децу чланова београдских подружница Синдиката ЕМС.


СЕМС у листу ЕМС број 92

92У новогодишњем издању компанијског листа „ЕМС“ објављена је вест о победи листе „Раде и Влада - солидарност и напредак“ на редовним јединственим изборима у Синдикату ЕМС за све синдикалне функције и интервју одговорног уредника овог листа Милоша Богићевића са одлазећим дугогодишњим синдикалним лидером.
Објављено је неколико чланака о активностима синдикалних повереника између два броја овог магазина - извештаји са мултиконгреса, „Serbian Visions“ са темом „Лобирање у политици и економији“, са међународне конференције „Улога синдиката у социо-економским реформама“ и са семинара „Европски стандарди, национални оквир и пракса запошљавања преко агенција за запошљавање“.
Објављени су затим и вест о испраћају у пензију Јасмине Миљанић – Гузине, председнице Актива жена Синдиката ЕМС и Синдиката ЕПС, извештаји са превенције радне инвалидности запослених на местима са отежаним условима рада у хотелу „Toroni Blue sea“ у грчком летовалишту Торони, као и извештаји са неколико програмских активности Спортске секције СЕМС („SEMS Sports team building Kopaonik 2019“, Седамнаеста међународна „Спартакијада енергетичара“ у бугарском летовалишту Албена, 42. Сусрети координација СЕПС, највећа тим билдинг манифестација ове године у Војводини, трка „SBB Novi Sad Business Run 2019“, пријатељски фудбалски триагонале и излет у Будимпешту), приказ јубиларног десетог броја алманаха уметничког стваралаштва радника „Колонада“ који је издала Секција за културу Ресора за стандард, превенцију радне инвалидности, спортску рекреацију и културу Синдиката ЕМС и извештаји о учешћу Централе Синдиката ЕМС у неколико хуманитарних акција.


Избори у Синдикату ЕМС

izboriОд 11. до 13. децембра 2019. године одржани су редовни јединствени избори у Синдикату ЕМС за све синдикалне функције. Стотинак чланова бирачких одбора синдикалних подружница и изборне комисије, супервизора и овлашћених посматрача спровело је изборне радње, без иједне примедбе учесника у изборној утакмици две јединствене изборне листе: прве „Раде и Влада - солидарност и напредак“ и друге „Ово је синдикат - сад немаш изговор - Драган Дашић“. Рекордно велика излазност показала је изузетно висок ниво свести чланова Синдиката ЕМС о важности њихове синдикалне организације у предстојећем периоду.
На јединственим изборима за 23 члана Скупштине Синдиката ЕМС тесну победу резултатом 550 према 530 освојених гласова, остварила је листа „Раде и Влада - солидарност и напредак“, са програмом сажетим у називу листе. Председник Синдиката ЕМС у наредном петогодишњем мандату ће бити носилац ове листе Радомир Петровић - Раде, из Јагодине, а његов заменик Владимир Смилић - Влада, из Београда, који ће и даље обављати функцију председника синдикалне подружнице СЕМС Електроисток Изградња.
Биљана Срећковић је будући секретар Централе Синдиката ЕМС и председник СП СЕМС Дирекција, Горан Ђорђевић, председник СП СЕМС погон Крушевац, Љубиша Живковић, председник СП СЕМС погон Београд, Драган Шарић, председник СП СЕМС погон Нови Сад, Ненад Трифуновић, председник СП СЕМС погон Ваљево, Саша Здравковић, председник СП СЕМС Управљање, Дејан Стевковић, председник СП СЕМС погон Бор, Миљурко Недељковић, председник СП СЕМС погон Обилић, Милош Милојевић, председник СП СЕМС Електроисток Пројектни биро, Борјанка Макањић, повереник СП СЕМС погон Нови Сад, Александар Јовановић и Марко Ђајић, повереници СП СЕМС Дирекција, Предраг Маринковић, повереник СП СЕМС погон Ваљево, Иван Видановић и Ненад Петронијевић, повереници СП СЕМС погон Крушевац, Владица Николић, повереник СП СЕМС Управљање, Никола Лалић и Никола Димитријевић, повереници СП СЕМС погон Београд, Даниел Ћирић, повереник СП СЕМС погон Бор, Иван Голубовић и Владимир Првановић, повереници синдикалне подружнице СЕМС Електроисток Изградња. ЗВАНИЧНИ РЕЗУЛТАТИ


Међународни Дан људских права

10decГенерална скупштина Уједињених нација прогласила је 10. децембар за Дан људских права, како би скренула пажњу „народа света“ на Универзалну декларацију о људским правима, потписну 1948. године, као први свеобухватни инструмент заштите људских права. Декларација по први пут у историји човечанстава прокламује заједничке стандарде људских права које треба да постигну сви народи и све нације света, „Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима“ одређује први члан декларације. На Међународној конференцији УН о људским правима 1968. године, одлучено је да декларација представља обавезу за све чланице међународне заједнице и да представља основ за све даље донете правно обавезујуће споразуме УН о људским правима, пре свих за два значајна међународна Пакта о грађанским и политичким правима и о економским, социјалним и културним правима. Поред овог глобалног нивоа заштите људских права који се остварују кроз инструменте УН за развој и заштиту људских права на европском регионалном нивоу од нарочитог је значаја Конвенција о заштити људских права и основних слобода Савета Европе, донета 1950. године која не само да штити основна људска права и слободе већ установљава и механизам надзора над њиховим остваривањем и заштитом. Људска права су основна права која има свака особа, која се стичу рођењем, која су неотуђива и недељива, својствена свим људима, без обзира на држављанство, пребивалиште, пол, национално или етничко порекло, боју коже, веру, језик, или било који други статус.
Србија је опредељена да унапређује стање људских права кроз правни и институционални оквир, који је иначе добар, изјавила је директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић. Она је на конференцији поводом Дана људских права рекла да је, поред осталог, томе допринело усвајање Закона о бесплатној правној помоћи, а позитивне ефекте, како каже, даје и примена Закона о заштити насиља у породици.
Представник Европске уније Сем Фабрици честитао је Србији на прогресу, али и подсетио на то да се људска права не подразумевају и да се мора стално радити на њиховом поштовању. Фабрици је навео да "и даље сведочимо високој стопи породичног насиља, бројним претњама усмереним против новинара, људских права, дискриминацији рањивих група, посебно особа са инвалидитетом, жена, Рома, LGBT заједнице, говору мржње". "Дакле, мислим да постоји одређени број проблема на којима Србија, као и било друга земља, мора да ради много како би људска права и основне слободе били поштовани у друштву. Власт игра кључну улогу у томе и потребна је снажнија реакција власти на оно што се дешава у друштву", казао је Фабрици.


Колонада 10

k10Секција за културу Ресора за стандард, превенцију радне инвалидности, спортску рекреацију и културу Синдиката ЕМС издала је јубиларни - десети број алманаха уметничког стваралаштва Колонада. У уводној речи Марије Шкорнички, уреднице овог часописа, дата је похвала одважности њеним ауторима. Живот се живи, а не само да се прича о њему. Није живљење посматрање других, већ је живот узимање учешћа у разним активностима. Временом, живот некоме уђе у колосек и преовладавају углавном рад и обавезе, а све мање уживање и задовољство. Поента је оживети живот разумевањем, стварањем, без критика и осуђивања света око себе, а то се постиже извлачењем лепих ствари, талената и умешности из самог себе. Стварање је чин „корак по корак“. После првог, други стиже у правом тренутку, препустиш се и уживаш у ономе што се указује и што ствараш. Поштујући правило - кад придоносиш својим специфичним даровима и талентима, делићи слагалице живота ће се уклопити стварајући савршену целину. Тако аутори Колонаде деле себе са другима. Крећу лагано, мислећи да је то што поседују премало, али није тачно. То што поседују су јединствени дарови којима су већ сами даровани да би били испуњени и задовољни. На почетку свог стваралаштва аутори се најчешће сударају са страхом од разголићености ако јавно прикажу и изложе своје радове који представљају њихове унутрашње визије и имагинације. Осим самог чина упуштања у стваралаштво још је већа похвала то што су се одважили да то што стварају и поделе са нама. Похвално је, што у нашем Алманаху, раме уз раме стоје и аматери и ствараоци са богатом биографијом и сви су поносни тиме што су део те презентације.


Eколошко - хуманитарнa акцијa „Чеп за хендикеп“

CzaHEколошко - хуманитарна акција „Чеп за хендикеп“ је започета пре 7 година са циљем да се помогне особама са инвалидитетом. Акција подразумева прикупљање свих врста пластичних чепова који се касније рециклирају као тврда пластика. Удружење „Чеп за хендикеп“ представља изворну „grassroots“ грађанску иницијативу коју су покренуле особе са инвалидитетом (ОСИ) – корисници ортопедских помагала. Ова хуманитарна акција функционише тако што грађани добровољно прикупљају чепове са пластичних флаша, које удружење преузима и продаје рециклерима и за добијени новац купује одговарајућа ортопедска и друга помагала. Мисија удружења је побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом и залагање за остваривање пуног потенцијала сваке особе са инвалидитетом.
Синдикат ЕМС је члан мреже сарадника овог удружења који учествују у континуираној хуманитарној акцији, заједно са више од 1000 друштвено одговорних компанија и установа. Потписивањем Протокола о сарадњи са друштвено-социјално-хуманитарним Удружењем „Чеп за хендикеп“ Синдикат ЕМС се обавезао да као партнерска организација прихвати и ускладиштити све чепове од ПЕТ амбалаже које буду доносили запослени у ЕМС АД и издвојеним привредним друштвима „Електроисток Изградња“ и „Електроисток Пројектни биро“, а ово удружење, које помаже болесне од параплегије, квадриплегије, парапарезе, квадрипарезе и чланове који имају друге дијагнозе као што су церебрална парализа и особе са ампутацијом удова, обавезало се да ће прикупљене чепове искористити у сврху набавке ортопедских помагала за своје чланове. Пословодство ЕМС АД је одобрило и логистички помогло ову хуманитарну акцију у којој је током 2019. године сакупљено 400 килограма чепова, што је уз новчану донацију Централе Синдиката ЕМС било довољно за набавку ортопедске стајалице за Ђорђа Грујића из Крушевца. Протокол о сарадњи и Уговор о донацији


Испраћај у пензију председнице Актива жена

jacaЦентрала Синдиката ЕМС је пригодном свечаношћу испратила у превремену пензију Јасмину Миљанић – Гузину, председницу Актива жена Синдиката ЕМС и Синдиката ЕПС.
Јасмина је била један од најбољих радника Друштва и једна од највреднијих синдикалних активиста. Уручујући јој пригодан поклон Централе СЕМС, Милован Андрић, председник Синдиката ЕМС, пожелео је младој пензионерки дуговечну пензију и наставак синдикалног рада у новооформљеном Активу пензионисаних чланова Синдиката ЕМС.


XXXIII седница Извршног одбора Синдиката ЕМС

xxxiii iosemsУ оквиру радног дела манифестације „SEMS Sports team building Kopaonik 2019“, у хотелу „Гранд“ на Копаонику, одржана је седница бипартитног Преговарачког тима, последња редовна седница Извршног одбора Синдиката ЕМС у актуелном сазиву и трећа седница Изборне комисије Синдиката ЕМС. На састанку Преговарачког тима усаглашен је нацрт предлога новог Колективног уговора за ЕМС АД.
XXXIII седници Извршног одбора Синдиката ЕМС присуствовали су и чланови Изборне комисије СЕМС и председници бирачких одбора синдикалних подружница, који су после завршетка седнице ИО СЕМС имали своју отворену седницу. Милован Андрић, председник Синдиката ЕМС, обавестио је чланове Извршног одбора СЕМС да се План рада Синдиката ЕМС за 2019. годину реализује по предвиђеној динамици и да су све одлуке са претходних седница реализоване или је њихова реализација у току. Радомир Петровић, заменик председника Синдиката ЕМС, члан Преговарачког тима Синдиката ЕМС и Иван Јовићевић, руководилац Сектора за план и анализу EМС АД, члан Преговарачког тима Послодавца ЕМС АД, информисали су присутне о току и резултатима бипартитних преговора у вези измена Колективног уговора. Утврђени текст Предлога Колективног уговора за ЕМС АД садржи повећање износа вредности радног часа, износа накнаде за сменски рад, за топли оброк и регрес, плаћање остварених часова дежурства, више дана годишњег одмора и много других бонуса за запослене. Сада следе трипартитни преговори и покушај да се добије сагласност Оснивача - Владе Републике Србије за што више предложених измена Колективног уговора. Представник Послодавца је одговорио на сва постављена питања од стране присутних синдикалних активиста. Између осталог да су настављени напори Послодавца и Оснивача да се реше проблеми до којих је дошло на Косову и Метохији на пољу системске електроенергетике и борба да се одбране од напада КОSТТ у поступку који се води против Републике Србије пред Министарским саветом Енергетске заједнице, затим да је финансијски извештај Акционарског друштва „Електромрежа Србије“ за 2018. годину позитиван и да ће бити предложено учешће запослених у расподели добити и да се крајем ове и у току наредне године очекује више пута најављивано повећање тарифног прихода компаније. Драган Марјановић, председник Ресора за стандард, превенцију радне инвалидности, спортску рекреацију и културу Синдиката ЕМС, информисао је присутне да је, поред свих тешкоћа у динамици преузимања и превоза уговорених количина угља, програм снабдевања лигнитом запослених у ЕМС АД реализован у целини, са већ традиционалним завршетком - последњом туром као хуманитарном помоћи манастиру Пустиња.
На предлог Изборне комисије Синдиката ЕМС, једногласно су донете одлуке да се јединствени избор у Синдикату ЕМС одрже 13.12.2019. године и да се усваја Упутство Изборне комисије Синдиката ЕМС о раду бирачких одбора синдикалних подружница.
На трећој седници Изборне комисије Синдиката ЕМС, Митар Срђеновић, Милован Андрић и Горан Лисичић, председник, заменик председника и члан Изборне комисије Синдиката ЕМС, информисали су присутне председнике бирачких одбора о актуелним изборним документима Синдиката ЕМС. У дискусију о свим аспектима изборног процеса су, поред чланова Изборне комисије Синдиката ЕМС и председника бирачких одбора синдикалних подружница, били укључени и чланови Извршног одбора Синдиката ЕМС који су присуствовали XXXIII седници Извршног одбора СЕМС. Током дискусије Митар Срђеновић, председник и остали чланови Изборне комисије Синдиката ЕМС, дали су одговоре на сва питања и разјаснили су све недоумице у вези изборних докумената и изборног процеса. Због ефикасног обавештавања синдикалног чланства и доступности изборног материјала свим заинтересованим кандидатима, одлучено је да Милован Андрић, заменик председника Изборне комисије Синдиката ЕМС и администратор званичног гласила Синдиката ЕМС - интернет сајта Синдиката ЕМС, изради посебну интернет страницу и на њу постави целокупан изборни материјал.


Вежбање и здравље - „Превенција кардиоваскуларних болести“

veskoСа жељом да боравак великог броја запослених у ЕМС АД на Копаонику донесе што више инспирације о здравим навикама, здравом и квалитетнијем животу, у циљу упознавања запослених у ЕМС АД са могућностима за правилно бављење спортом, Сектор за развој људских потенцијала ЕМС АД је у оквиру едукативног дела манифестације „SEMS Sports team building Kopaonik 2019“ реализовао посебан рекреативно-едукативни програм професора др Веска Драшковића. Срђан Станковић, шеф Службе за подршку и праћење обучавања запослених, координирао је дводневне активности заинтересованих учесника у фитнес центру хотела „Гранд“, нa јутарњeм заједничком тренингу и на провери физичког статуса учесника, који су за уочене недостатке добили стручни савет како да их реше.
У Србији годишње умре од болести срца око 40.000 људи. „Превенција кардиоваскуларних болести“, превентивна технологија за смањење морталитета, коју афирмише заједнички пројекат професора Драшковића и Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ - „Стратешки центар за виталност нације“ презентован је учесницима манифестације „SEMS Sports team building Kopaonik 2019“.
Према речима аутора тренажних технологија проф. др Веска Драшковића - покрет је природни и најефикаснији стимуланс за нормално функционисање организма и не постоји ниједан лек који може да замени покрет. Некретање убија. И зато и здрави и болесни, крећите се што више, порука је са Копаоника. Вежбање и здравље


SEMS Sports team building „Копаоник 2019“

kop19У циљу континуиране професионализације и иновације активности везаних за рекреацију запослених у ЕМС АД реализован је традиционални заједнички пројекат представника пословодства и синдиката „SEMS Sports team building Kopaonik 2019“. За више од 300 учесника синдикални активисти су, уз логистичку подршку Послодавца ЕМС АД, од 24. до 27. октобра у хотелима „Гранд“ и „Горски“ на Копаонику, поред радно-едукативних садржаја, организовали четири класична екипна такмичарска турнира у спортским дисциплинама Мали фудбал, Баскет, Шах и Bowling и седам спортско рекреативних пунктова погодних за team building, односно корпоративни спорт - Пливање, Стони тенис, Пикадо, Фитнес, Стреличарство (лук и стрела), Disc Golf (frisbee golf) и Backgammon. Поред десет екипа синдикалних подружница СЕМС и екипe Пословодства ЕМС АД, активни учесници манифестације су били и чланови гостујућих екипа синдиката енергетичара Србије из АД Транснафтa, ЈП Србијагас и ЈП ЕПС. Победници екипних турнира су - у малом фудбалу и куглању екипа синдикалне подружнице СЕМС погон Нови Сад, у баскету ЈСО ЈП „Србијагас“ и у шаху екипа Пословодства ЕМС АД.
БИЛТЕН


Едукација синдикалних активиста

svУ високој струковној школи за предузетништво, 13.11.2019. године, одржан је семинар са темом „Европски стандарди, национални оквир и пракса запошљавања преко агенција за запошљавање“, о којој су говорили Ивана Николић и Славољуб Јанићијевић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Проф. др Дарко Маринковић, директор Центра за индустријске односе је одржао предавање - „За шта треба да се залаже синдикат?“ у вези Предлога закона о агенцијском запошљавању, којим се уређују права и обавезе запослених који закључују уговор о раду са агенцијом за привремено запошљавање ради уступања на привремени рад послодавцу кориснику. Учесници семинара су били активисти Синдиката ЕМС који су завршили Академију рада Центра за индустријске односе - Борјанка Иванежа и Драган Шарић и студенти четврте године Високе струковне школе за предузетништво - Виолета Живковић и Жељка Мудрић.
Пројекат „Serbian Visions“ представља специфичан концепт окупљања организација цивилног друштва, удружења, стручних и других асоцијација, институција, института и привреде. Циљ организовања јединог мултиконгеса у Србији - „Serbian Visions“ је јачање улоге цивилног друштва у земљи и стварање повољнијег привредног амбијента кроз давање доприноса важним развојним сегментима земље. Мултиконгрес обухвата широк спектар тема: људска права, економију, образовање, културу, здравље, заштиту животне средине, ЕУ интеграције, безбедност, иновације, као и друге области које чине визију за бољу будућност Србије. Уз подршку привредних комора Немачке и Србије, пети својеврсни фестивал НВО одржан је ове године 22 и 23 новембра у београдском хотелу „Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade“. Подијумску дискусију за једну од 30 манифестација мултиконгреса - „Лобирање у политици и економији“ организовао је Центар за индустријске односе, уз подршку партнера - УГ Института за лобирање и кризни менаџмент и Високе струковне школе за предузетништво, са циљем да се допринесе објективном приступу лобирању као ефикасном инструменту учешћа свих друштвених актера у процесу одлучивања на свим нивоима друштвеног живота. Ненад Вуковић, председник Друштва лобиста Србије, истакао је да је ово прво струковно удружење лобиста у Србији које се бави заступањем легалних интереса привредних субјеката у законом одређеном поступку. Када је реч о лобирању у националним оквирима, Друштво лобиста Србије као нестраначка организација, покушава да промени стереотипе о лобистичкој професији и да ову релативно нову професију у Србији приближи свим онима који желе да сазнају нешто више о њој. Један од учесника петог мултиконгеса „Serbian Visions“ био је и Радомир Петровић, заменик председника Синдиката ЕМС.


Донацијe Синдиката ЕМС манастирима Петковица и Пустиња

manastiriМноготрудним радом сестринства, које је основано пре 18 година у српском православном манастиру „Света Петка“ - Петковица, успело је да се у много чему обнови запуштена задужбина Јелене, удовице последњег српског деспота Стефана Штиљановића. На молбу игуманије Мати Антонине, настојатељице овог бисера духовности Фрушке горе, Централа Синдиката ЕМС је у неколико наврата дала свој скромни допринос у обнови ове светиње. Реализујући одлуке Извршног одбора Синдиката ЕМС, Милован Андрић, председник Синдиката ЕМС, приликом недавне посете манастиру, даровао је више пригодних књига манастирској библиотеци.
Настављајући традицију да се реализација синдикалне програмске активности снабдевања чланова огревом заврши хуманитарном акцијом, Централа Синдиката ЕМС је и ове године помогла сестринству манастира Пустиња са донацијом пет тона сушеног лигнита. Драган Марјановић, председник Ресора за стандард СЕМС, заједно са превозником „РАР М. Живановић“, организовао је превоз угља из РБ Колубара до драгоценог духовног и уметничког бисера Ваљевске епархије - манастира који се налази на улазу у клисуру реке Јабланице. По легенди стварање старе богомоље на чијим темељима је саграђена црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице, повезано је са владавином Немањића, посебно са краљем Драгутином. Древном светињом управља високопреподобна мати игуманија Нина, а поред ње у манастиру се налазе још две монахиње. Оне су дочекале чланове Одбора синдикалне подружнице СЕМС погон Ваљево и захвалиле се на дару свим члановима Синдиката ЕМС.


SBB Novi Sad Business Run 2019

sbbbrnsУ оквиру активности Спортске секције СЕМС, екипа подружнице Нови Сад је учествовала 10.10.2019. године на „SBB Novi Sad Business Run 2019“ трци - највећој тим билдинг манифестацији ове године у Војводини. У трци је учествовало 967 такмичара из 88 компанија и удружења. Тим СЕМС Нови Сад је трчао у саставу: Маја Адамовић, Предраг Видаковић, Игор Васиљевић, Срђан Стојкановић, Борислав Вујин и Владимир Продановић.
Спектакуларном трком и тимским духом запослени су показали како се бране боје својих компанија, а послодавци како изгледа култура друштвене одговорности на делу. Временски услови нису били охрабрујући, али то није утицало на одзив људи. Дужина стазе од пет километара омогућила је и мање активним колегама да комбинују трчање и ходање, а напреднијим тркачима да остваре лични или компанијски рекорд. У екипној конкуренцији тим СЕМС Нови Сад је освојио 33 место, уз сјајан појединачни резултат Игора Васиљевића који је стазу прешао за 21 минут, освојивши тако 53. место у појединачној конкуренцији. Осим што су показали своје тркачко умеће, такмичари су провели незаборавно време са својим колегама, после трке уз тимско фотографисање, пословно умрежавање и журку са колегама из других компанија.


Излет у Будимпешту

budaСиндикална подружница СЕМС погон Нови Сад, у сарадњи са туристичком агенцијом „Мозаик примо“ д.о.о. из Новог Сада, организовала је 04 и 05. октобра 2019. године излет у Будимпешту. 47 чланова подружнице и пратећих лица уживало је у дводневној посети Будимпешти, престоници Републике Мађарске, граду који се због своје лепоте назива и „Краљица Дунава“ и „Париз истока“, архитектонска мешавина барока, неокласицизма и сецесије - велелепна зграда Парламента, Сечењијев ланчани мост, Ержебет, Мост слободе, Маргаритин мост и други прелепи мостови на Дунаву, Базилика Светог Иштвана и многе друге знамените грађевине. Првог дана излетници су обишли Трг хероја, практично музеј на отвореном, који приказује историју Мађарске, где на полукружним колонадама стоје бисте најзнаменитијих Мађара, а у центру се налази миленијумски стуб са арханђелом Гаврилом на врху, затим фасцинантне тврђаве на Будиму - Цитадела, Будимски дворац, Рибарски бастион, с ког се пружа незабораван поглед на Дунав и северни део Пеште и незаобилазну чувену Ваци улицу, препуну ресторана, сувенирница и разних продавница. Предвече су СЕМС излетници крстарили Дунавом, у прилици да са воде виде многе знаменитости града, уживали су у прекрасној панорами и нису могли да се одлуче да ли је Будимпешта лепша дању или по ноћи.
Други дан овог излета проведен је у Сентандреји, малом барокном граду надомак Будимпеште, са којим имамо дубоке историјске везе. Мало прелепо место, пуно галерија, музеја и цркава, било је током прошлих векова дестинација имиграната са Балкана.
Драган Шарић, председник СЕМС Нови Сад


7. Октобар - Светски дан достојанственог рада

07.10.Општи циљ достојанственог рада је да утиче на позитивне промене у животима људи на локалном и националном нивоу, јер поред обезбеђивања прихода, посао отвара пут ширем друштвеном и економском напретку, јачању појединца, његове породице, али и заједнице. Ове године се дванаести пут обележава светски дан достојног рада 7. октобра. Достојан рад мора бити у средишту акције влада свих земаља света, како би се вратио економски раст и изградила нова глобална економија која људе ставља на прво место. Веће инвестиције у збрињавање најмлађих и најстаријих су хитне за сваку земљу, да би се обезбедио најбољи почетак живота деци и достојанство и здравље старијих популација.
На Светски дан достојанственог рада – 7. Октобар, синдикати инсистирају да достојанствен рад обухвата прилике за рад који је продуктиван и омогућава пристојну зараду, социјалну заштиту за породицу, боље могућности за лични развој и социјалну интеграцију, слободу изражавања својих потреба, организовање, учествовање у одлучивању и једнакост у могућностима и третману за мушкарце и жене. Према Међународној организацији рада (ILO), у 2018. години већина од 3,3 милијарде људи запослених у свету није имало ове могућности. У 2016. години 61 проценат светске радне популације био је у неформалном запослењу. До 2018. године више од четвртине радника у земљама са нижим и средњим примањима живело је у екстремном или умереном сиромаштву. Такође је у свету било 172 милиона незапослених (стопа незапослености од 5%). До 2020. године очекује се да ће 174 милиона људи бити незапослено.
Oд 2008. гoдинe, oд кaкo сe 7. oктoбaр обележава кao Светски дан достојанственог рада, десетине милиона људи у више од 100 држава учествовало је у активностима синдиката које за циљ имају напредак у корист свих, уместо само за привилеговане елите. Кoнфeдeрaциja слoбoдних синдикaтa истичe да запослени имају право на пристojaн посао и сигуран рад и на jaснo дeфинисaнo радно време које ће им у дану оставити довољно слободног времена за њихове породице, за одмор и разоноду. Синдикат инсистирa нa праву свих зaпoслeних дa рaдe у сигурним условимa рада, праву дa oбaвљajу посао без стреса и страха од отпуштања, праву на своје достојанство на послу, праву и слободи удруживања у синдикате и колективно преговарање, праву да учествују у креирању закона и прописа који се директно тичу њиховог живота и рада. Синдикат се бори да запослени зa свoj рaд дoбиjу зaрaду од које они и њихове породице могу пристојно да живе, а не тек да преживљавају. У Србији радничке плате су и дaљe недовољне за достојан живот, a на раднике се гледа као на трошак који треба смањити када и где год је то могуће, а радно време је подређено потребама послодаваца. У оваквој атмосфери нема ни говора о достојанственом раду и зaтo мoрaмo дa сe мeњaмo кao друштвo и дa мeњaмo лoшe нaвикe кoje су пoстaлe прaвилa пoнaшaњa у oднoсу нa српскe рaдникe. Организовање и јачање синдикалне моћи радника је кључно средство за осигурање достојног рада.
УЛАЖИТЕ У БРИГУ О ЉУДИМА (прогласи синдикалних централа УГСН, КСС и СССС поводом 7. октобра - Светског дана достојанственог рада )


Понуда Eurobank ad Београд

ebEurobank ad Београд је креирала специјалну понуду готовинских, стамбених и рефинансирајућих кредита за запослене у Акционарском друштву „Електромрежа Србије“ који примају зараду преко ове банке: Готовински и рефинансирајући кредит од 600.000 до 2.000.000 динара, са каматом од 6.48% без трошкова обраде и трошкова одржавања кредита и Стамбени кредити и рефинансирање стамбених кредита са каматном стопом 2.59%, без трошкова обраде и одржавања кредита.
Контакт особа: Борислав Иванишевић, регионални координатор Директне продаје, Алтернативни канали продаје и Партнерско Банкарство, Eurobank ad Београд, Булевар Краља Александра 518А, Моб. +381648853909, E-mail: borislav.ivanisevic@eurobank.rs.


Улога синдиката у социо-економским реформама

ffesУ организацији Фондације Фридрих Еберт и Социјално-економског форума Европског покрета у Србији, одржана је 01. октобра, у „Envoy Conference Center“, у Београду, конференција „Улога синдиката у социо-економским реформама“. Учесници скупа су констатовали да је синдикална храброст у дефанзиви. Промена економске парадигме на глобалном плану, значајно је утицала на трансформацију синдиката и њихову улогу у социо-економским реформама и транзицији. Нарочито је указано на искуства других држава са масовном производњом које својим примером добре праксе могу показати земљама Западног Балкана у ком правцу да усмеравају своје социо-економске реформе. Оно што је такође подвучено је изразити политички клијентелизам који утиче на синдикате и њихов однос према ширим друштвеним интересима и односима унутар њих. Синдикатима је потребан нови стратешки блок и уједињавање са другим интересним групама како би појачали сопствену видљивост и оснажили своје друштвено деловање.
У свом уводном одбраћању Макс Брендле, председник Фондације Фридрих Еберт, рекао је да та организација више од двадесет година има своју канцеларију у Србији и ради на јачању социјалдемократије у Србији и региону. „Верујем да ће искуство транзиције из Источне Немачке помоћи Србији и допринети том процесу“, истакао је Брендле. Јелица Минић, потпредседница Европског покрета у Србији, изјавила је да би добар рецепт био тражити могућа решења у искуствима других, пратити шта се дешава у синдикатима који су најјачи у земљама које имају масовну производњу. Анализирајући текстове који се баве синдикатима у стручним научним часописима, Минић је указала на оквир који је понуђен у сврху јачања улоге синдиката кроз структуру, удруживање, институције и социјалну моћ, посебно истакавши повезивање са другим интересним групама и прављење савеза чиме синдикати могу ојачати своју позицију. Истраживач Центра за студије рада Централноевропског универзитета у Будимпешти, Тибор Месман, сматра да реформе треба да проистичу из процеса производње и промена у сфери друштвеног живота. У својој анализи, Месман је говорећи о земљама Средњеисточне Европе, истакао да је њихов удео у глобалном добављачком ланцу слаб. Оно што је Месман приметио јесте постфордистичка акумулација капитала када производња постаје субјективизована, а производни капитал у земљама Средњеисточне Европе улази у кризу. „Развој синдиката је у паду“, – оценио је Месман. Душко Вуковић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије сматра да треба да признамо да смо неуспешно друштво које дели судбину транзиције која се свела на бахату и пљачкашку приватизацију. Михаил Арандаренко, професор Економског факултета у Београду, је говорећи о синдикатима у Србији рекао да се они налазе између два парадокса. Први је да је њихов положај никада слабији, због утицаја дугорочних трендова и процеса који су се одвијали током економске транзиције Србије, а други парадокс се односи на то да они сада имају никада већи простор за ширење и јачање свог утицаја. Он је указао на унутрашње и спољашње тензије са којима се сусрећу синдикати и то тензија ширих интереса друштва и конкретних циљева синдиката који су најјачи у јавном сектору и тензија чланова и руководства синдиката, закључио је Арандаренко. Зоран Стојиљковић, председник синдиката УГС „Независност“ разлог за слабу синдикалну моћ у Србији види у мешавини доминације корпоративног капитала у својој грабежљивој варијанти и политичког капитализма који се бори за контролу над јавним сектором. Као препреку развоју синдикалног организовања он је истакао политички клијентелизам и партијско запошљавање, што онемогућава социјалну мобилност и дијалог. Искуства других земаља могу помоћи када је реч о друштвеним и економским реформама на Западном Балкану и јачању улоге синдиката у том процесу. Највећи потенцијал за јачање улоге синдиката јесте сарадња са невладиним организацијама.
У делегацији КСС на овом скупу био је и Милован Андрић, председник Синдиката ЕМС.


Фудбалски триагонале

nsУ оквиру активности Спортске секције СЕМС, у Новом Саду, у Спортском центру ГДМ на сајмишту, 20.09.2019. године, одржан је пријатељски фудбалски триагонале. Учествовале су екипе СЕМС подружнице Нови Сад, као и екипе синдикалних организација АД Транснафта и ЈП ЕПС ОДС „Електровојводина“. Резултат је овај пут био у другом плану, већ је приоритет било дружење кроз рекреацију чланова наших синдикалних организација. Након одиграних мечева, дружење (тзв „треће полувреме“) настављено је у предивном амбијенту ресторана “Фортуна“ на Салајци.
Драган Шарић


Превенција радне инвалидности

toroniУ циљу превенције радне инвалидности запослених, првенствено на радним местима са отежаним условима рада, ЕМС АД и Синдикат ЕМС, уз помоћ туристичке агенције „ЕТА Tours“, организовали су од 14. до 21. септембра 2019. године, седмодневну „јесењу рекреацију“ у хотелу „Toroni Blue sea“ у грчком летовалишту Торони, у југозападном делу полуострва Ситонија, једном од најлепших туристичких места „другог прста“ Халкидикија. Аранжман је, поред пуног пансиона на бази шведског стола, обухватао превоз аутобусом и излете до Неос Мармараса и Сартија. Неколико дана лепог времена рекреативци су искористили за купање на најлепшим плажама Северне Грчке.
Јесењи део планске активности Синдиката ЕМС „Превенција радне инвалидности“ реализовли су синдикални активисти Радомир Петровић, Владимир Смилић и Фрања Урбан, за 64 учесника, запослених у ЕМС АД и ПД „Електроисток Изградња“.


Активности Спортске секције СЕМС

alb19Спортска секција СЕМС је учествовала на две велике манифестације радничког спорта у заједничким екипама виших синдикалних централа. Са циљем да се у низу спортско-рекреативних манифестација, врши континуирано очување физичке способности запослених, као и зближавање и упознавање чланова других синдиката, од 29. августа до 01. септембра 2019. године, на спортским теренима у Врњачкој Бањи, одржани су 42. Сусрети координација СЕПС. Спортски сусрети седамнаест синдикалних организација сврстаних у екипе пет синдикалних координација: за производњу угља, за производњу термоенергије, за производњу хидроенергије, за дистрибуцију електричне енергије и Пете координације, у којој заједнички наступају чланови синдиката радника Управе ЕПС и ЕМС АД. Драган Марјановић, председник Пете координације СЕПС, предводио је 34 члана Спортске секције СЕМС у заједничкој екипи. Највише успеха су имале пливачице и одбојкашице.
Од 11. до 15. септембра 2019. године бугарско летовалиште Албена је било домаћин седамнаесте међународне „Спартакијаде енергетичара“ (XVII-th National Workers' Field Event of Power Engineers with International Participation), на којој је пет спортских рекреативаца Синдиката ЕМС учествовало у саставу заједничке екипе синдиката електропреносних компанија Југоисточне Европе - „The Electricity Transmission Companies In South-East Europe“. У јакој конкуренцији 17 екипа енергетичара, у 16 спортско-рекреативних дисциплина, највише успеха су имали стонотенисери. Посебну плакету Националне федерације енергетичара Бугарске за континуирани допринос развоју радничког спорта у региону добила је Јелена Матејић, директор Акционарског друштва „Електромрежа Србије“.
На маргинама ових радничко-спортских манифестација, одржани су формални и неформални састанци присутних синдикалних функционера, као и заједнички састанци са представницима послодаваца, на којима је изнето низ предлога за решење више проблема запослених у сектору енергетике, који су заједнички за цео регион Југоисточне Европе.


Лист ЕМС број 91, јул 2019.

91У новом броју компанијског листа ЕМС објављено је неколико чланака о активностима у Синдикату ЕМС између два броја овог магазина - извештаји са 11. Међународне научне конференције „Враћање планете људима и враћање човека планети“, са Првомајског излета у Рим, у организацији Синдиката ЕМС, са Рекреације запослених у ЕМС АД и IX Спортских сусрета ЈИЕ у Сутомору, са Тениског турнира „Нови Сад 2019“, са XIII „Златног котлића СЕМС“ на реци Грзи, у месту Доња Мутница код Параћина, са највећег спортско-компанијског и тим билдинг догађај у Србији „Belgrade Business Run“ и приказ најновије песничке збирке синдикалне активисткиње и песникиње Марије Шкорнички „У једној руци фењер, у другој поезија“.


Нове полисе осигурања запослених у ЕМС АД

ddorПрема члану 43. Колективног уговора за Акционарско друштво Електромрежа Србије, Послодавац је дужан да, у циљу спровођења квалитетне социјалне заштите, поред колективног осигурања запослених од повреда на раду, професионалних обољења и обољења у вези са радом, под једнаким условима колективно осигура запослене за случај смрти, последица незгоде и дневне накнаде, односно болничког лечења, за случај тежих болести и хируршких интервенција.
Потписан је Уговор о осигурању запослених у ЕМС АД са осигуравачем „ДДОР НОВИ САД“ а.д.о. на три године, од 01.07.2018. до 30.06.2021. године. Предмет Уговора са овим осигуравачем је колективно осигурање лица запослених у Акционарском друштву Електромрежа Србије од последица несрећног случаја (незгоде), укључујући повреде на раду и професионална обољења (Полиса број 667347637) и допунско (добровољно) здравствено осигурање за случај тежих болести и хируршких интервенција (Полиса број 667349815), а због измена закона, осигурани ризик „Смрт услед болести“ је обухваћен посебном полисом (Полиса број 667350037), али „Пријава“ и све остало је као и до сада за „Незгоду“. Нове полисе осигурања важе за период од 01.07.2019. до 30.06.2020. године.
Осигурани случај се третира према датуму НАСТАНКА, а не према датуму пријаве. Сви осигурани случајеви од 01.07.2018. до 30.06.2019. године пријављују се по претходним полисама. Случај повреде на раду обавезно се одмах пријављује Служби за БЗР, а Пријаве за све осигуране случајеве се достављају тек по завршеном лечењу водећем стручном сараднику за послове осигурања, најкасније три године од датума настанка незгоде (без обзира на датум када се подноси Пријава, важећи број полисе је према датуму настанка незгоде).
Запослени - корисник осигурања читко попуњава прву страну образца „ПРИЈАВА ОСИГУРАНОГ СЛУЧАЈА“. На другој страни овог обрасца потребно је да Уговарач осигурања попуни и овери образац, чиме потврђује податке о осигуранику. За лица која организационо припадају Погонима, то обављају лица из кадровске службе Погона. Потребно је да запослени - корисник осигурања попуни и образац „ИЗЈАВА – сагласност за исплату штете“ и приложи документа која потврђују настанак осигураног случаја. Водећи стручни сарадник за послове осигурања је Александра Дрљача, дипл.економиста, Акционарско друштво „Електромрежа Србије“, Сектор за управљање трезором, Служба за послове осигурања, Кнеза Милоша 11, Београд, Моб.тел. 0648029413, Лок.тел. 3330750, Соња Анђелковић, Тел. 0113091135
aleksandra.drljaca@ems.rs
Sonja.Andjelkovic@ems.rs


Обраћање директорке Јелене Матејић поводом Дана Друштва

jm28.06.2019. године, Јелена Матејић, директор Акционарског друштва „Електромрежа Србије“ честитала је свим запосленима Дан Друштва: „Драги моји, срећан нам Дан предузећа. Од срца вама и вашим породицама желим сву срећу, здравље и љубав овога света!“

Она је у свом обраћању истакла да је ЕМС АД за нас више од компаније. То је наша друга породица. И као што желимо најбоље за своју породицу, тако не пристајемо ни на шта осим најбољег и за наш ЕМС. Зато сваки посао радимо потпуно посвећено и није нам жао ни непроспаваних ноћи, ни викенда ни празника. Није увек лако, али наша спремност да се до краја боримо је оно што нас издваја. И то радимо увек, и на сваком месту - од беспућа до којих наше екипе морају стићи, па све до канцеларија и соба за састанке у којима је потребно бранити интересе земље и компаније.


XIII „Златни котлић СЕМС“

zkТринаеста туристичко-рекреативна манифестација чланова Синдиката ЕМС и њихових гостију - отворено такмичење Синдиката ЕМС у кувању рибље чорбе „Златни котлић СЕМС“, одржана је 22. јуна испред хотела „Колиба“, у излетишту Грза крај Параћина, на обронцима Кучајских планина, у долини планинске речице Грзе. Уз помоћ синдикалне Централе, Радомир Петровић, заменик председника Синдиката ЕМС, овогодишњи домаћин и организатор, обезбедио је све потребне састојке за кување рибље чорбе, а десет трочланих екипа са бројним помоћницима, скувало је преко 30 литара овог специјалитета, који је одмах по завршетку такмичарског дела конзумирало више од 60 учесника и гостију. Поред екипа синдикалних подружница СЕМС и ове године су на такмичењу учествовале и екипе Пословодства ЕМС АД и ЈП Транснафта.
Екипа Централе СЕМС, уз помоћ чланова екипе синдикалне подружнице „Погон Обилић“, спремила је котлић изненађења са аутентичним мађарским гулашем Перкелт по рецепту Фрање Урбана. Док се чорба кувала, учесници су послужени тек извађеном пастрмком из Грзе коју је екипа Централе СЕМС пржила на таландари, уз пиво из точилице и многобројне ђаконије са штандова осталих екипа, од којих се посебно истицао штанд екипе Транснафте са војвођанским специјалитетима. Сунчано време, леп амбијент и добро расположење учинили су незаборавним ово целодневно дружење у шумици поред реке Грзе и на тераси хотела „Колиба на Грзи”, које се наставило поделом признања и слављем до касно у ноћ. Све екипе су добилe плакете за укусне рибље чорбе које су припремили, а три најбоље и пригодне награде Централе СЕМС. По оцени дегустатора (Александра Наупарац, оперативни директор ЕМС АД, Драган Марјановић, председник Ресора за стандард СЕМС и Дејан Милошевић, шеф кухиње) најбоље чорбе су скувале екипе синдикалне подружнице Крушевац („Погон Крушевац“ и „Погон Ниш“) и екипа Пословодства ЕМС АД.
ПЛАСМАН ЕКИПА
Већина учесника се рекреирала ходајући до прелепог врела реке Грзе и два видиковца, обилазећи оближње манастире који датирају из 14. века - Покрова Пресвете Богородице, у селу Лешје и Света Петка у селу Извор, а најхрабрији су се купали у језеру Грза. Удаљени од ужурбаних градова, активним боравком у природи учесници „Антистрес викендa“ - рекреативног програма Ресора за стандард, превенцију радне инвалидности, спортску рекреацију и културу Синдиката ЕМС, који је подржан од Послодавца ЕМС АД, активно су се одморили и повратили енергију за предстојеће радне изазове.


Belgrade Business Run

bbrunБеоград је у четвртак 13. јуна, после посла, био центар највећег тим билдинг догађаја у Србији, друге трке у нашој земљи по масовности, одмах после Београдског маратона. Преко 4300 запослених из 400 најфит компанија учествовало је на пословној трци „SBB Belgrade Business Run“, промовишући трчање као идеални начин рекреације. Сваки учесник ове спортско-рекреативне манифестације је победник, а победа је прослављена уз награде и дружење са колегама након трке на „After Work & Run Party“. Организатор је обезбедио богат стартни пакет за сваког тркача - квалитетну мајицу за трчање, освежење на стази, бон за топлу вечеру и хладно пиће након трке, медицинску негу током трајања догађаја, медаљу и стартни број са чипом за електронско мерење резултата. Овакве манифестације показују бригу друштвено одговорних компанија о здрављу запослених, јачају тимски дух, мотивишу колеге за успех и победу и промовишу заједништво кроз стварање нових пословних и приватних контаката.
Стефан Предолац је био капитен рекреативне тркачке екипе Спортске секције Синдиката ЕМС у саставу: Марко Анастасијевић, Весна Мишић, Александра Михајловић и Марија Радичевић. Дужина стазе од пет километара омогућила је и мање активним колегама да комбинују трчање и ходање, а напреднијим тркачима да остваре лични или компанијски рекорд.


Нова књига Марије Шкорнички

maca„У једној руци фењер, у другој поезија“ назив је најновије песничке збирке синдикалне активисткиње и песникиње Марије Шкорнички, чије издавање су помогли синдикална подружница СЕМС погон Ваљево и Ресор за културу Синдиката ЕМС. Четвртог јуна, у препуној читаоници ваљевске Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, књигу су представили књижевни критичари Милијан Деспотовић и Драган Павловић, који је у рецензији написао да за излаз из свакодневице, из окоштале досаде, вести, ратова, превара, политичких и личних, Марија нуди уметност, нуди цртеж, односно поетику...
„Упалиш фењер и кренеш да осветљаваш себе. Када то урадиш онда полако почиње да излази све оно што имаш, а ни не знаш да поседујеш, она љубав коју имамо, коју смо запоставили, гурнули дубоко у себе ...“ За крај да додам: „Тај фењер из једне руке што осветљава душу, цвет ума, осветљава и љуљашку постојања, и светла кућишта где се роје пчелињаци. Светлост је у нама, препустимо се и пустимо је да нас непогрешиво води ...“ рекла је Марија Шкорнички представљајући своју нову збирку песама.


Враћање планете људима и враћање човека планети

XIkonfПод генералним покровитељством Министарства заштите животне средине, 3. јуна 2019. године, у Београду, у Клубу посланика, у организацији Високе струковне школе за предузетништво, у сарадњи са Привредном комором Србије, Центром за индустријске односе и другим партнерима, одржана је 11. Међународна научна конференција „RETURNING THE PLANET TO PEOPLE AND RETURNING A MAN TO THE PLANET“.
Вода, ваздух и земља, као природни, биолошки услови опстанка живота, а то значи и људске врсте, уместо да буду предмет заједничке бриге и консензуса свих актера у „глобалном селу“, често су поприште различитих интереса и конфликата, несхватљиве аутодеструкције људског рода којом се доводи у опасност живот планете Земље. Заједнички задатак и циљ свих оних који се на разне начине и по разним основама баве питањима животне средине је да траже излаз из тог зачараног круга у чијем се епицентру налази угрожена животна средина и потпуни друштвени, економски, социјални и морални апсурд да се животна средина прво загађује, а затим се издвајају милиони да се та загађена животна средина рехабилитује. Свака област политичког, економског и укупног друштвеног живота, обухвата и одређена питања животне средине. Животна средина представља једно од кључних подручја људских слобода и права, пре свега права на здраву животну средину, као услов здравља и квалитета живота, који су родно место развоја људских ресурса.
Једанаеста међународна научна конференција у центру пажње је имала једно од најсложенијих, најпротивуречнијих, у сваком случају једно од судбоносних питања за људски род и његово станиште планету Земљу - питање стања и перспектива животне средине. Научна мисао и друштвена пракса сагласни су да је животна средина неизоставна, стратешка компонента друштвеног развоја. Специфичност ове компоненте огледа се у томе, што она може деловати двосмерно - као подстицај или као препрека друштвеном развоју и квалитету живота људи, а да ли ће деловати у позитивном или негативном смеру, зависи од односа људи према свом природном и једином станишту, односно од односа друштва и стратегија друштвеног развоја према животној средини. Да би се што целовитије и објективније сагледали стање и перспективе животне средине у контексту укупних друштвених збивања, у раду конференције су примењене интерактивне методе рада, на пленарним седницама и кроз четири панела - Вода, изазови, перспектива и право сваког човека; Климатске промене и привредни развој; Екологија и енергија и Еколошки одговорна локална самоуправа.
У оквиру сарадње Централе СЕМС са ВСШП и ЦИО, Синдикат ЕМС је имао пет представника на 11. Међународној научној конференцији - синдикалне активисте Иванежа Борјанку и Шарић Драгана, дипломце IV генерације Академије рада ЦИО, Петровић Радомира, заменика председника СЕМС и стручњаке Акционарског друштва „Електромрежа Србије“ за заштиту животне средине и одрживи развој, Петровић Сандру, водећег инжењера за ЗЖС и ОР и Јовановић Милишу, руководиоца Сектора за ЗЖС и ОР. Наши стручњаци су на панелу „Екологија и енергија“ представили циљеве, програме и активности које предузима ЕМС АД у заштити и очувању животне средине приликом процеса планирања, изградње и експлоатације електроенергетских објеката на напонским нивоима 400 kV, 220 kV и 110 kV на целој територији Републике Србије. Стратегијом ЕМС АД у области ЗЖС дефинисана су три кључна правца даљег унапређења - континуирано праћење успостављених индикатора перформанси ЖС, повећање обима инвестиционих улагања у област ЗЖС и унапређење односа са заинтересованим странама у области еколошких пројеката.


Рекреација и IX Спортски сусрети ЈИЕ

sutУ циљу континуиране превенције радне инвалидности запослених у Акционарском друштву „Електромрежа Србије“ у 2019. години, Послодавац ЕМС AД и Синдикат ЕМС су договорили низ спортско-рекреативних програма. Ресор за стандард, превенцију радне инвалидности, спортску рекреацију и културу Синдиката ЕМС организовао је у периоду од 27.05. до 02.06.2019. године, у хотелу „Корали“ Сутоморе, Црна Гора, први део програмске активности „Превенција радне инвалидности запослених у ЕМС АД 2019. године“, у чијем оквиру је било и учешће на „IX Спортским сусретима синдиката електропреносних компанија региона Југоисточна Европа“.
За учешће у овом комбинованом програму, који се финансирао из средстава дотација Послодавца, из синдикалне чланарине и личном партиципацијом корисника програма, могли су се пријавити сви заинтересовани који су добили одобрење непосредних руководилаца за одсуствовање са посла. Према члану 19. Колективног уговора за Акционарско друштво „Електромрежа Србије“ запослени на радним местима са повећаним ризиком имају право на одсуство са рада уз накнаду зараде (плаћено одсуство), а остали су користили своје слободне дане или део годишњег одмора.
Вођа пута Радомир Петровић, са помоћницима Владимиром Смилићем и Фрањом Урбаном, реализовао је све планиране рекреативне активности за шездесет запослених у ЕМС АД и издвојеним ПД - излете до манастира Острог, старог града Котора и оближњег Бара, као и активно учешће већине рекреативаца у разним спортско-рекреативним такмичењима са колегама из региона. Уз добру храну, шетње поред мора, купање, бављење спортским активностима и вечерњи забавни програм, рекреативци су „напунили батерије“ новом енергијом и на посао се вратили свежи и орни.
У такмичарском програму „IX Спортских сусрета синдиката електропреносних компанија региона Југоисточна Европа“ учествовало је осам репрезентација са преко 300 такмичара. Најуспешније су биле екипе фудбалера и кошаркаша Синдиката ЕМС, а код појединаца прва места су освојили Вања Авдаловић (атлетика), Дорис Аћимовић (пливање) и Зоран Милинић (стрељаштво). Специјалне захвалнице за велики допринос организацији IX и свих досадашњих регионалних Спортских сусрета, добили су Драган Марјановић и Милован Андрић.

БИЛТЕН


Тениски турнир

tenisУ оквиру програма „Спортска рекреација“ Спортске секције СЕМС, у сарадњи са синдикатима јавних предузећа енергетских компанија Србије за транспорт гаса „Србијагас“ и нафте „Транснафта“, организован је тениски турнир „Нови Сад 2019“. Од 17. до 19. маја, четири тениска пара и дванаест сингл играча, запослених у енергетским компанијама Србије за транспорт гаса и нафте и пренос електричне енергије, такмичило се на тениским теренима клуба „ТК Интернационал“ у Петроварадину.
Победник турнира дублова је пар Борислав Вујин - Владимир Миланков из Синдиката ЕМС. У сингл конкуренцији победио је члан Спортске секције Синдиката ЕМС Саша Радојковић, запослен у ПД „Електроисток – Изградња“ д.о.о. Београд. На свечаности у ресторану „Фортуна“ Милојко Главоњић, председник синдикалне организације ЈП „Транснафта“ и Милован Андрић, председник Синдиката ЕМС, уручили су пригодне поклоне свим учесницима тениског турнира, а победницима ваучере за спортску опрему, пехаре и плакете.

БИЛТЕН


IV Конгрес Синдиката енергетике Југоисточне Европе RETUN SEE

retunseeДелегати Мреже синдиката енергетике Југоисточне Европе (Regional energy trade unions network of South eastern Europe) на свом четвртом Конгресу, одржаном 11. априла 2019. године, у београдском хотелу „Crowne Plaza“ изабрали су руководство за наредни четворогодишњи мандат. Реизабрани су Горан Такић, председник и Митја Фабјан, генерални секретар. У својим извештајима о активностима Мреже у претходном периоду они су изразили задовољство постигнутим резултатима и истакли ефикасну помоћ коју је RETUN SEE давао синдикатима региона код застоја у социјалном дијалогу влада, послодаваца и синдиката. Делегати су на четвртом конгресу говорили о могућностима остваривања праведне транзиције, о дигитализацији, безбедности и здрављу на раду, агенцијском запошљавању, прекарном раду и проблемима енергетског сиромаштва. Гост Конгреса је био генерални секретар „Европске федерације синдиката јавних служби“ (European Federation of Public Service Unions). Jan Willem Goudriaan, EPSU General Secretary је говорио о социјалном дијалогу и колективном преговарању о реструктурирању енергетских компанија као једној од последица циља нулте емисије угљендиоксида EU 2050. године. У многим земљама, које се ослањају на угаљ, синдикати се суочавају са реструктурирањем и боре се да буду део расправе о томе како постићи да се ови циљеви остваре на друштвено прихватљив начин за раднике. Политика која се бави климатским променама мора ићи руку под руку с јачањем колективног преговарања, а EPSU ће подржавати синдикате који се суочавају с отпором послодаваца и влада. Генерални секретар EPSU се осврнуо на борбу против приватизације енергетских мрежа и енергетских компанија. EPSU је против либерализације која угрожава сигурност снабдевања енергентима, ствара недостатак инвестиција и губљење радних места. EPSU се противи политици оних држава које укидају регулисане цене за домаћинства, јер либерализација доводи до повећања цена, што има врло негативан утицај на велике делове становништва који се суочавају с енергетским сиромаштвом. EPSU је део коалиције која се противи енергетском сиромаштву, а владе морају предузимати мере за заштиту домаћинстава с ниским приходима.
Домаћин Четвртог Конгреса синдикалне мреже енергетике Југоисточне Европе је био Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС. Учесник Конгреса је био и Милован Андрић, председник Синдиката ЕМС, члан и један од оснивача „Секретаријата синдиката електропреносних компанија региона ЈИЕ“. Secretariat for Electricity Energy Transmission је посебно похваљен као најактивнији секретаријат у претходне четири године, од дванаест секретаријата RETUN SEE.